'Ik sproei de tuin met water uit mijn regenton' | Stelling van de week

Verbod op sproeien van tuinen? Foto: Shutterstock

WMD Drinkwater vraagt mensen om niet in piekuren te sproeien. Wanneer we allemaal tegelijk de tuin gaan sproeien of douchen kan de druk te laag worden waardoor bijvoorbeeld een verwarmingsboiler niet meer kan aanslaan.

Er zijn gebieden in Nederland waar echt problemen zijn met het drinkwater, in het gebied van WMD is dat niet het geval. Er is genoeg voor handen. Toch vraagt het bedrijf op piekuren (tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur) kalm aan te doen. Maar geven mensen daar gehoor aan? Via de stelling van de week konden mensen reageren of zij hun tuin niet of wel gaan sproeien tijdens de piekuren. Houden ze rekening met hun medemens of vinden ze het nog niet nodig zolang er nog voldoende water is? 157 mensen reageerden op de stelling: Piekuren in watergebruik? Ik sproei mijn tuin wanneer ik dat wil!

107 mensen reageerden met oneens, dat is 68,2 procent van de stemmen. Deze mensen houden wel degelijk rekening met het sproeien van de tuin en op welke tijd zij dit doen. Op sociale media waren de overgrote reacties het ook oneens met de stelling. ‘Ik doe het voor een ander! Dan kan die in de dal uren de tuin water geven’, schrijft Guus de Smet. Catharien Galenkamp sproeit in de nacht haar tuin: ‘s’Nachts om 4 uur met microdrip. Veel minder waterverbruik.’ Een microdip is een soort verdeelsysteem die aangesloten is op en een tuinslang. Zo krijgen de planten op een geleidelijke manier water.

Ook waren er mensen het eens met de stelling. ‘Ik water mijn tuin wanneer ik wil. En met reden. Ik wil dat het goed met ze gaat, en dan doe je dat niet overdag in alle hitte maar vooraf of ‘s avonds. Hier komt geen kraanwater op de tuin. Twee regentonnen en een oude wassebalie helpen ons er door met regenwater’, schrijft Albert Metselaar. 50 mensen waren het ook eens met de stelling, dit is 31,8 procent.

Het overgrote gedeelte van de mensen die hebben gereageerd heeft een eigen regenton of een waterbron in de tuin. ‘Als we water geven is het regenwater uit 2 grote tonnen of het is water uit het kleine zwembad van de kids’ schrijft Annika Grendelman. Over het algemeen wordt de tuin in de avond, wanneer de zon weg is gesproeid of nat gemaakt. Sommigen pakken zelfs water uit een nabijgelegen vijver of kanaal.

Nieuws

menu