"Ik ging naar de damclub omdat ik van mijn opa wilde winnen"

Een dubbelinterview met twee jeugddammers van HDC Hoogeveen en deelnemers van het Hoogeveen Open zomerdamtoernooi Roland Kreeft (15) en Sytze Spijker (14). Het Hoogeveen Open is vandaag van start gegaan in MFC De Magneet en duurt tot en met zaterdag. Voor meer informatie: www.damclubhoogeveen.nl/toernooien

Roland Kreeft (links) en Sytze Spijker (rechts) hebben zin in het de damweek van Hoogeveen.

Roland Kreeft (links) en Sytze Spijker (rechts) hebben zin in het de damweek van Hoogeveen. Foto: Zainal Palmans

Naam

Roland Kreeft

Geboortedatum en -plaats
23 april 2006 in Hoogeveen

Woonplaats
Hoogeveen


Opleiding
4 Gymnasium - Roelof van Echten College Hoogeveen

Naam
Sytze Spijker

Geboortedatum en -plaats
27 mei 2007 in Groningen

Woonplaats
Hoogeveen

Opleiding
VWO

Hoe lang zitten jullie al op dammen en hoe ben je daar in aanraking meegekomen?
Roland: Ik zit al zeven jaar op dammen. Ik ben in aanraking gekomen met dammen door mijn opa met wie ik vroeger partijtjes speelde. Ik kon echter nooit van mijn opa winnen en ging daarom naar de damclub in Hoogeveen om beter te leren dammen.
Sytze: Ik dam ongeveer 6 jaar. Ik ben er mee in aanraking gekomen via mijn basisschool. In Hoogeveen werden toen schoolkampioenschappen gehouden. Er worden dan damlessen gehouden op school en de beste mogen dan in een team tegen teams van andere scholen spelen. Ik was 6 jaar oud toen ik naar de club ging.

Wat maakt het dammen zo interessant voor jullie?
Roland:
Ik vind dammen interessant, omdat het spel zo moeilijk is en je continu wordt uitgedaagd om beter te dammen en meer te leren van de theorie. En het verveeld nooit, want elke partij is weer anders.
Sytze: Bij dammen heb je enorm veel strategieën om te spelen. Er is niet één manier om te winnen. Ook is het leuk om je spel te combineren met tactiek, dat betekent dat je je tegenstander in de val lokt. Ook vind ik het heel leuk om toernooien te spelen en om steeds mezelf te bewijzen. Dat geeft me ook energie om beter te worden.

Wat is je beste damprestatie tot nu toe? Waarom vind je dat, waar was het?
Roland:
Mijn beste prestatie tot nu toe is een 7 e plaats op het Europees kampioenschap voor pupillen in 2019 in het Poolse Warschau. Het was een mooi en leerzaam toernooi. In het begin speelde ik wat mindere partijen, maar naarmate het toernooi vorderde, kwam ik heel sterk terug.
Sytze: Dat was het Open Herfsttoernooi in het Drentse Hijken in 2020. Het is mijn beste prestatie vanwege mijn elfde plek en ik net zoveel punten haalde als de nummer 2. Het was eigenlijk mijn eerste belangrijke toernooi waarin ik hoog eindigde.

Hoe vaak heb je meegedaan aan het Hoogeveen Open en wat is je hoogste klassering en in welk jaar?
Roland: Dit is het vijfde jaar dat ik meedoe aan het Hoogeveen Open. Mijn hoogste klassering was vorig jaar met een prachtige zevende plaats. Ik eindigde tussen grootmeesters en andere subtoppers in. Ik haalde elf punten uit acht rondes. Hopelijk kan ik deze week weer in de top tien eindigen, al zal het heel lastig zijn door het sterke deelnemersveld.
Sytze: Ik heb vorig jaar ook meegedaan, dus dit wordt mijn tweede keer. Vorig jaar ging het heel slecht. Ik speelde vaak wel goed, maar blunderde dan waardoor ik veel partijen verloor. Ik eindigde ergens onderin. Dit jaar hoop ik het veel beter te doen en ik denk dat dat er zeker inzit.

Wat was je mooiste partij die je hebt gespeeld tijdens het Hoogeveen Open?
Roland: Dit is niet per se de mooiste partij, maar wel een erg interessante partij. De partij was tegen de sterke Klaas Hendrik Leijenaar, een clubgenoot, in de een na laatste ronde van het Hoogeveen Open 2020. In het begin van de partij dreigde ik na een onverwachtse ruil een alleenstaande aanval van hem te winnen. De stand bleef uiteindelijk gelijk, maar hij had wel veel tijd moeten investeren. Ik kwam later in de partij onder druk te staan en kreeg een moeilijk eindspel. Volgens de computer kon ik het nog remise houden, maar dat had ik waarschijnlijk niet gezien. In hevige tijdnood, waar we beiden in zaten, vlogen de schijven over het bord en ging mijn tegenstander door de klok. Hierdoor won ik verrassend genoeg de partij. Dit was een belangrijke overwinning voor mijn zevende plaats.
Sytze: Als ik heel eerlijk ben heb ik niet echt één partij waar ik heel trots op ben. Als ik één moet kiezen, kies ik de tweede partij van dat toernooi, tegen Gert Koopman. Het was niet een briljante partij, maar ik speelde sterk en maakte het goed af.

Wat is je beste en wat is je slechtste dameigenschap?
Roland: Ik kan me goed concentreren en dat is bij dammen erg handig. Ik vind het lastig om onder tijdsdruk de juiste beslissingen te nemen.
Sytze: Ik kan wel goede posities opbouwen en vooral in aanvallende standen. Wat ik nog meer wil leren is het vooruit rekenen. Soms mis ik belangrijke varianten in mijn berekeningen.

Hoe omschrijf jullie elkaars speelstijlen?
Roland: Sytze is een allround speler en kan heel goed tegen een duidelijke zwakte van zijn tegenstander spelen. Ook vind ik dat Sytze erg goed is in centrum- en aanvalsspel.
Sytze: Ik vind Roland positioneel heel sterk. Hij speelt alle soorten standen wel. Ik denk ook niet dat hij in het ene systeem veel beter of slechter is dan het andere.