Ik ga vanaf volgende week naar Duitsland om te tanken | Stelling van de Week

Foto:

Foto: ANP

Vanaf 1 juni loont het weer om in Duitsland te gaan tanken. Als de prijzen op de wereldmarkt stabiel blijven kost een liter euro95 dan 1,72 euro. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Hier kost benzine buiten de snelwegen rond de 2,20. Het verschil met de adviesprijs in Nederland (2,36 euro) is nog hoger: 64 cent.

Wie nabij de Duitse grens woont kan al best eens besparen op de brandstofkosten door de auto in Duitsland vol te tanken. En vanuit Hoogeveen naar de grens is slechts een kilometer of dertig. Met een verbruik van 1:14 (blijkbaar het gemiddelde volgens ‘watkosteenauto.nl) moet je dan in ieder geval 4,50 tot 5 euro goedkoper uit zijn om er aan te winnen.

Prijsverschillen diesel / benzine

Volgens de Duitse website Benzinpreis-aktuell.de - dat dagelijks de Duitse brandstofprijzen bijhoudt - tik je er momenteel voor een liter E10 2,13 euro af en kost een liter diesel in Duitsland 2,08 euro. Om nu de Duitse grens over te steken om er diesel te tanken levert je naast een lekkere rit dus niets op, maar een liter E10 is er dus al 23 cent goedkoper dan in Nederland. Dat prijsgat wordt straks nog veel groter.

De accijns op benzine gaat met ingang van 1 juni in Duitsland namelijk met zo’n 30 cent omlaag, die op diesel met 14 cent. Net als in Nederland is de accijnskorting een tijdelijke maatregel.