Ian Siegal: 'We gaan er een feestje van maken op het podium’

Ian Siegal. Foto: S. Perron

Bluesartiest Ian Siegal popelt om weer te gaan optreden. In juli loopt zijn concertagenda weer mooi vol. Het optreden bij De Tamboer in Hoogeveen op 9 juli is het eerste in Nederland. „We gaan er een feestje van maken op het podium’, belooft hij.

Het laatste anderhalf jaar waren rustig voor Ian Siegal, met een enkel optreden met zijn band in Spanje. Dat was bijzonder in deze tijd, vindt hij ook zelf. „Het voelde erg goed om weer op te treden. Het lukte ons om legaal en veilig Spanje in te komen, én er ook weer weg te komen”, vertelt hij lachend. Verder heeft hij zich vermaakt met online optredens via Facebook en thuis muziek spelen. „Dat hield me mentaal op de been.”

Verhuizen naar Curaçao

Ook verhuisplannen zorgden ervoor dat Siegal het druk had. Dit jaar verruilt de Engelsman Amsterdam, waar hij nu zo’n 5 jaar woont, voor Curaçao. „Mijn vrouw komt daar vandaan en zij wil graag terug.” Siegal heeft er allerminst problemen mee. „Ik houd van het eiland, de zee, het vissen (grote hobby) en de sfeer.” De musicus hoopt er een bluesbar te kunnen openen, waar hij zelf ook muziek kan maken. „En mijn vrouw zet daar haar hondenopvang en yoga retreat voort.” Na jarenlang veel, soms zelfs te veel touren is het tijd voor verandering. „Ik houd van reizen én thuis zijn, maar het moet wel in balans zijn. Ik blijf touren, maar slechts een keer of drie per jaar.”

Niet unplugged

Voor het optreden in Hoogeveen is hij van plan zijn twee favoriete elektrische gitaren in te pakken: een Fender Telecaster en een Harmony. Dus geen unplugged show in de tuin van De Tamboer. Maar stevige rock-’n-roll. Zijn live optredens staan normaliter al bol van passie, humor en vele vergoten zweetdruppels.

Ook al heeft de muzikant op heel wat grote bluespodia gestaan en ook heel wat prijzen in de wacht gesleept, het optreden in kleinere theaters heeft volgens hem zijn charme. „Het belangrijkste is de interactie met het publiek. Soms zijn kleine podia daarvoor juist fijner, ze kunnen intiemer zijn.”

Rock-’n-roll-muzikant

Siegal ziet zichzelf meer als rock-’n-roll-muzikant en bluesfan als bluesartiest. Grote voorbeelden heeft hij genoeg. „Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Willy Nelson, George Jones, Otis Redding, Sam Cook, de lijst is te lang om op te noemen. Dan ben ik uren zoet. Als ik blues speel, is dat vooral een eerbetoon aan hen. Oh, en Little Richard”, voegt hij nog toe. „Hij had de grootste invloed op me toen ik jong was. Nog altijd. Hij is mijn grootste muziekheld.”

Nieuw album in de maak

De laatste tijd wordt Ian Siegal vooral geïnspireerd door gitarist en singer-songwriter Jimbo Mathus. „Hij is geniaal. Hij stimuleert me om nieuwe dingen uit te proberen. Door hem is een nieuwe creatieve periode aangebroken. Er is een nieuw album in de maak”, verklapt Siegal. „In augustus ga ik de studio in. De opnames zijn in Los Angeles, daar ben ik nog nooit geweest.” Bij de opnames zijn ook bijzondere gasten betrokken, maar wie dat zijn wil hij niet kwijt.

Siegal, die in de muziekwereld bekend staat als showman en levensgenieter bruist van de energie. Met een nieuw album, een nieuwe reeks live optredens en een nieuw leven in het vooruitzicht heeft hij veel om naar uit te zien. Dat belooft wat zaterdag in de tuin van De Tamboer.

Italië

Na zijn optreden in Hoogeveen gaat hij niet linea recta naar huis, maar door naar Noord-Italië om een week te touren met de band. Samen met zijn vrouw want ze knopen er nog een soort van korte vakantie aan vast. „Goede vrienden bezoeken en lekker eten. Italië heeft het beste eten van de hele wereld.”

Kaarten voor het tuinconcert van Ian Siegal zijn te bestellen via de site van De Tamboer .

Nieuws

menu