IVN'ers zorgen al 10 jaar voor Hoogeveense ringslangpopulatie. De lege eischalen van dit jaar worden nog geteld

Vrijwilligers van IVN, die de nesthopen van ringslangen hebben onderzocht, smullen van taart. Foto: André Weima

De ringslang heeft zich de laatste 10 jaar gesetteld in de Oude Kene. Sinds 2013 worden jaarlijks de broeihopen (warme nesthopen) in het gebied onderzocht op uitgekomen eieren en nieuwe hopen gemaakt voor het komende broeiseizoen. Afgelopen zaterdag is deze klus geklaard door een flinke groep vrijwilligers. En bij de koffie was er taart, aangeboden door Bakkerij Mulder.

Het bekijken en omzetten van de nesthopen voor de Hoogeveense ringslangpopulatie in de Oude Kene is volgens vrijwilligers van IVN Hoogeveen een van de leukste activiteiten van het jaar. Altijd op de eerste zaterdag van maart. „Meestal een lekker frisse dag met soms wat zon, soms wat gespetter maar altijd met veel gezelligheid en een leuke groep mensen”, vindt Grietje Loof van IVN. Ruim veertig vrijwilligers staken zaterdag de handen uit de mouwen, waaronder de Junior Rangers en de IVN jeugdgroep.

Nu al acht hopen

In het begin waren er drie broeihopen, inmiddels is dat uitgegroeid tot acht verschillende plaatsen in het gebied. Niet alles doorstond de tand des tijds, of de grote hoeveelheden water. Soms moest er worden bijgestuurd. „Waar we ooit begonnen met honderd lege eierschalen van de ringslang hadden we op het hoogtepunt 2000. Hoe de oogst van dit jaar is weten we nog niet. Sommige broeihopen doen het heel goed. Het aantal lege eierschalen van dit jaar wordt geteld.”

Om het jubileum te vieren kregen de vrijwilligers bezoek van fotograaf en slangenspecialist André Weima, die een heerlijke grote taart bij zich had. Ook medewerkers van Drents Landschap (eigenaar van het terrein) en vrijwilligers van Ravon (een organisatie die zich inzetten voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen) waren aanwezig bij deze jubileumbijeenkomst.

Nieuws

menu