IVN zet heel Drenthe in de bloemetjes, Hoogeveense afdeling lonkt ook naar bloemenweides

Een bloemenweide in Borger-Odoorn. Foto: Jos Vink

IVN Hoogeveen heeft zich aangesloten bij de bloemenweide actie van de IVN-afdeling uit Borger-Odoorn. Daar is drie jaar geleden gestart met de actie ‘Bloemenweides in particuliere tuinen’. Inmiddels is al in honderd tuinen een bloemenweide aangelegd. Zo’n 10.000 m2 extra leefgebied voor vlinders en bijen.

„De bewoners genieten van de bloemenpracht en de schitterende vlinders in hun tuin”, aldus Grietje Loof van IVN Hoogeveen.

Dit jaar wordt de actie uitgebreid tot de hele provincie Drenthe. „Ook onze afdeling in Hoogeveen doet mee. Op onze website staat een link naar de speciale pagina op de website van IVN Borger-Odoorn. Hier vindt u alle informatie over de aanleg en het onderhoud van bloemenweides en het bestellen van bloemenzaad met maar liefst 20 procent korting. De bestelperiode is van 1 mei tot en met 31 augustus.

Bloemenweides voor meer biodiversiteit

‘Het gaat niet goed met de insecten in ons land. In de afgelopen 30 jaar is zo’n 75 procent gewoon verdwenen. En dat is heel slecht voor de biodiversiteit. Dat betekent minder voedsel voor andere dieren zoals vogels en vleermuizen. Ook vlinders en bijen leggen langzaam het loodje. En wie bestuift onze fruitbomen als er straks geen bijen meer zijn? Tijd voor actie’, vindt IVN. ‘Gelukkig beseffen veel wegbeheerders, waterschappen en landbouwers dat zij hierin een belangrijke rol spelen. Wegbermen en slootkanten worden steeds minder gemaaid waardoor bloemrijke planten een kans krijgen. We zien steeds meer bloemrijke akkerranden. Niet alleen goed voor de natuur, maar ook prachtig om te zien. Uiteraard kunnen we zelf iets doen. Tuinen moeten natuurlijker worden. Minder tegels, meer planten en vooral meer inheemse bloemen.’

Nieuws

menu