IJsvereniging VIOS krijgt teleurstelling op teleurstelling. Nieuwbouw loopt fikse vertraging op

Eindelijk zijn de bouwwerkzaamheden begonnen bij ijsvereniging VIOS.

Eindelijk zijn de bouwwerkzaamheden begonnen bij ijsvereniging VIOS. Foto: VIOS

Na een fikse vertraging is ijsvereniging VIOS in Hollandscheveld eindelijk gestart met de bouw van een nieuw onderkomen. Zeker is al dat de nieuwbouw, die nodig is omdat het oude clubhuis is afgebrand, niet voor de komende winterperiode gereed zal zijn. Dit mede door tegenvallende kosten. Een flinke domper voor het bestuur, dat vooral danig teleurgesteld is in de gemeente Hoogeveen.

De oorspronkelijke planning was om voor de bouwvak dit jaar de fundering klaar te hebben, waarna de nieuwbouw in november opgeleverd zou moeten worden. Het liep compleet anders. De nieuwe planning voor oplevering is medio 2022. ,,In ieder geval voor de winter van 2022/2023”, zegt bestuurslid Albert Lok.

De problemen begonnen met het lange wachten op de vergunningen. Toen die eind vorige week eindelijk binnen waren, werd direct gestart met het uitgraven van het terrein. Maandag is begonnen met de grondverbetering. Komende zaterdag staat de fundering op de planning.

Er bleek echter een nog groter probleem te zijn. De kosten van de vergunningen vallen aanzienlijk hoger uit dan verwacht. Lok is er nog beduusd van: ,,Dat was enorm schrikken.”

Tekort loopt mogelijk op tot 25.000 euro

VIOS werd eind december geconfronteerd met een fikse brand, waardoor van het clubgebouw vrijwel niets overbleef. Het pand was gelukkig verzekerd. Daarnaast heeft de vereniging onder meer een crowdfundactie gehouden, die maar liefst 17.000 euro heeft opgeleverd. Het blijkt allemaal niet genoeg om de nieuwbouw te kunnen realiseren. ,,Naast de hoge kosten voor de vergunningen, zo’n 11.000 euro, worden we geconfronteerd met materialen die fors duurder zijn geworden. Het tekort zou wel eens kunnen oplopen tot 25.000 euro”, vermoedt Lok.

De Hollandschevelder vindt het frustrerend dat de gemeente Hoogeveen na de brand nooit enige interesse heeft getoond in de vereniging, die ruim 1000 leden heeft. ,,We hebben nog nooit iemand hier gezien. Geen burgemeester, geen wethouder, niemand van de politiek. Als er in Hoogeveen iets gebeurt, staan ze met de neus vooraan. Wij hebben het gevoel dat wij er bij hangen, dat ze ons liever kwijt dan rijk zijn. Dat doet zeer.” Lok had na de brand en de plannen voor de nieuwbouw in ieder geval enige coulance van de gemeente verwacht. ,,Maar nee hoor, wij moeten de volle pond betalen.”

Bestuur bijeen

Dinsdagavond komt het bestuur bijeen om de ontstane financiële problemen te bespreken. ,,We zullen waarschijnlijk een overleg met de gemeente aanvragen. Er moet wat gebeuren, anders komt er geen dak op ons gebouw”, stelt hij. Mogelijk worden ook extra fondsen aangeschreven. Ondertussen loopt nog een actie bij supermarkt Plus. ,,Die zal hooguit zo’n 1000 euro opleveren, maar elk bedrag is momenteel welkom.”

En dan is er nog een ander heikel punt. ,,De gemeente wil ons het gas afnemen. Als wij moeten overstappen op waterpompen en dergelijke zijn we nog veel duurder uit, terwijl de gasleidingen er al liggen”, zegt Lok. Inmiddels is iemand namens de club daarover in conclaaf met de gemeente.

Blijven knokken

Lok en zijn medebestuursleden geven ondanks alles niet op. Zij blijven knokken voor hun vereniging. ,,En gelukkig zijn wij niet de enigen. Wij krijgen veel steun van vrijwilligers en ook bedrijven steunen ons waar mogelijk pro deo.”

Voor de komende winterperiode ziet het bestuurslid bovendien wel mogelijkheden. ,,De ijsbaan is zo gemaakt dat het water erop kan. De veegmachines staan klaar. We proberen voor eten en drinken een kraam te gebruiken van iemand uit het dorp. Wel zal alleen overdag geschaatst kunnen worden, omdat de verlichting nog niet klaar is. Verder moeten we alleen nog een toilet zien te regelen.” Relativerend stelt hij: ,,Op het kanaal hebben de schaatsers ook geen gebouw tot hun beschikking. Tja, het wordt een jaar doorbijten.”