Hypermoderne operatiekamers voor Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA): Nieuwe technieken en geavanceerde snufjes

Na een lange voorbereidingstijd en een intensieve bouwperiode is het nieuwe operatiecentrum van het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) geopend. De bouw van de operatiekamers heeft 13 miljoen euro gekost.

Melchior Oldenburger (r), hoofd operatiecentrum, en Ingo Vos, manager Bouw in een nieuwe operatiekamer in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Melchior Oldenburger (r), hoofd operatiecentrum, en Ingo Vos, manager Bouw in een nieuwe operatiekamer in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het nieuwe operatiecentrum bevat zes ruime operatiekamers (OK’s), die zijn voorzien van de modernste technologie. Zo is met name het luchtbeheerssysteem een technisch hoogstandje. Het systeem maakt gebruikt van een nieuwe techniek. In plaats van een klein beschermd gebied rondom de OK-tafel, is nu de hele OK beschermd gebied, waardoor meer bewegingsvrijheid voor het OK-personeel ontstaat. De tijd waarbinnen de hele operatiekamer gezuiverd kan worden na een onderbreking, is nu nog maar drie tot vier minuten. Het moderne luchtbeheerssysteem is tot slot energiezuiniger dan de traditionele systemen.

Veilige zorg