Hulpdiensten hebben het relatief rustig tijdens jaarwisseling in regio Hoogeveen. ME ingezet in Elim, maar charges bleken niet nodig

Vuurtonnen in de Holtienstraat. Foto: André Weima

Drenthe is het jaar 2022 ondanks het vuurwerkverbod knallend begonnen. Na middernacht is veel sier- en knalvuurwerk afgestoken. De Veiligheidsregio Drenthe spreekt van een relatief rustige jaarwisseling.

De jaarwisseling is in de regio Hoogeveen en ook De Wolden relatief rustig verlopen, zo geeft woordvoerder Dirk van Dijken van Veiligheidsregio Drenthe (VRD) aan. Brandweer en politie hadden het desondanks druk. In Elim werd de Mobiele Eenheid (ME) ingezet, maar charges waren niet nodig. De brandweer is diverse keren uitgerukt naar verschillende plaatsen voor (kleine) buitenbranden, afvalbranden of kleine brand bij een gebouw. Van Dijken: „Dit is iets wat eigenlijk ieder jaar wel voorkomt.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

De VRD laat verder weten blij te zijn dat er voor zover bekend geen sprake was van ‘noemenswaardige agressie’ tegen de ingezette brandweer. De samenwerking met de politie liep daarbij, waar dat nodig was, volgens de VRD goed. Dat bleek onder meer in Elim, waar zoals gezegd de ME werd ingezet. Jongeren hadden een vreugdevuur ontstoken op het moment dat hulpverleners daar aan het werk moesten. Het lukte de ME de groep jeugd te laten vertrekken. Charges of andere acties waren daardoor niet nodig.

In Bovensmilde moest de ME wel charges uitvoeren om de rust terug te laten keren. Daar werd zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Er zijn enkele aanhoudingen verricht.

Van Dijken geeft aan dat de Veiligheidsregio zich zoals gebruikelijk heeft voorbereid. ,,We waren daarmee ook goed voorbereid. Maar natuurlijk waren we benieuwd hoe het zou gaan, mede door het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen. Gelukkig is het relatief rustig gebleven.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

‘Onacceptabel’

Ondanks dat het nergens echt uit de hand liep, noemt de politie de situatie toch ‘onacceptabel’. Minder excessen dan gevreesd, dus een relatief rustige jaarwisseling? Fred van Dijk, hoofdofficier van dienst van de politie Noord-Nederland, verwerpt die kwalificatie. ,,We kunnen als maatschappij niet accepteren dat dit rustig wordt genoemd. Geweld tegen de politie, de jaarwisseling is de drukste nacht voor ons. Dat is niet normaal.’’

Nieuws

menu