Hoogeveen wil vluchtelingen uit Oekraïne gecentraliseerd opvangen. Huisvesting en registratie zijn kerntaken crisisteam Oekraïne.

- ANP

20 vluchtelingen uit Oekraïne hebben momenteel een veilig onderdak gevonden bij particulieren in de gemeente Hoogeveen en er zijn nog 17 particulieren die direct klaar staan voor opvang. Dat liet wethouder Janita Tabak donderdagavond weten tijdens de raadsvergadering.

Burgemeester Karel Loohuis informeerde samen met wethouder Tabak de raadsleden over de stand van zaken rondom de opvang van de Oekraïnse oorlogsvluchtelingen en de gemeentelijke en regionale crisisorganisaties die in werking zijn getreden.

Veiligheidsregio Drenthe heeft de taakstelling gekregen om in twee fases opvang te bieden aan 2000 vluchtelingen. Een deel daarvan moet worden gehuisvest in Hoogeveen, vooralsnog gaat het om 150 personen. In de gemeente Hoogeveen is de regie in handen van het lokale crisisteam.

Tabak: „Het vinden en inrichten van de 150 opvangplekken voor deze groep vluchtelingen heeft nu de eerste prioriteit van het crisisteam.” Het team verwacht volgende week bekend te maken waar deze mensen terecht kunnen. De wethouder kon en wilde daar donderdag nog niet veel over zeggen. Wel gaf zij aan dat een centrale opvang van Oekraïners de voorkeur heeft. „Opvang bij particulieren is een aanvulling daarop.” Het Rijk heeft toegezegd de kosten te vergoeden. Daar valt de opvang bij gastgezinnen niet onder. Tabak: „Mochten gastgezinnen reeds medische kosten hebben gemaakt voor hun logés, dan kan daar wel subsidie voor aangevraagd worden.” Want alle vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op medische zorg.

Registratie

De gemeente gaat ook de vluchtelingen die in de gemeente Hoogeveen worden opgevangen registreren. „Zo weten we wie waar terecht komt. Dat is belangrijk om te weten in verband met onderwijs van de kinderen, zorg en ook eventueel psychosociale hulp.”

Andere vormen van noodhulp worden landelijk geregisseerd door Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis en het Leger des Heils. Het dringende advies van wethouder Tabak aan de inwoners van Hoogeveen is dan ook bij deze organisaties na te vragen aan welke zaken het meest acuut behoefte is op welke plek.” TakeCareBNB is de aangewezen plek voor mensen om zich aan te melden als zij vluchtelingen particulier willen opvangen.

Vluchtelingstromen

Hoogeveen wil de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de huisvesting van ‘reguliere’ vluchtelingen niet samenvoegen, ook al heeft de landelijke overheid daarom gevraagd.

Burgemeester Loohuis: „Wij vinden het niet verstandig om die vluchtelingenstromen te bundelen. Niet dat de vluchtelingen uit andere landen minder belangrijk zijn, maar omdat we de opvanglocaties voor mensen uit Oekraïne enkel voor deze groep willen bestempelen. Het is nog niet bekend hoe lang zij in Nederland worden gehuisvest.” Oekraïners zijn Europeanen, zij mogen vrij reizen binnen de Europese Unie en mogen als zij zich geregistreerd hebben ook werken. Tabak: „Nu gaat het eerst om veiligheid en rust.”

Burgemeester Loohuis en wethouder Tabak spraken hun respect uit voor de vele warme hulpinitiatieven die in Hoogeveen zijn opgestart om de inwoners van Oekraïne te helpen. Loohuis: „Het is goed en heel mooi om te zien dat deze solidariteit er in Hoogeveen is.”

Nieuws

menu