Hoogeveners willen vuurwerk als traditie behouden, maar hebben wel moeite met de illegale knallers

Dit jaar is oudejaarsvuurwerk niet toegestaan. Het enige vuurwerk dat dit jaar mag is 'fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten.' Pixabay

Voor het tweede jaar op rij is er een vuurwerkverbod. Dat heeft te maken met de coronamaatregelen. Toch gaan er stemmen op om een permanent verbod in te stellen, omdat het gewonden scheelt en veel huisdieren angstig worden van het geknal. Anderen vinden vuurwerk juist een bij oud en nieuw horen. Wat vinden de volgers van de Facebookpagina van de Hoogeveensche Courant?

De redactie postte op de Facebookpagina de stelling ‘De traditie van vuurwerk tijdens de jaarwisseling mag niet verloren gaan’ waarop vervolgens gestemd kon worden met een duimpje (eens) of hartje (oneens).

Ruim 90 procent (649 van de 720 stemmen) is het met de stelling eens. Vuurwerk en oud en nieuw horen bij elkaar. De andere 10 procent (68 stemmen) vindt het tijd voor een alternatief tijdens de jaarwisseling of koos voor een andere emoticon (3 stuks)

De stelling leverde veel reacties op. Opvallend is dat er ook een grote groep is die wel van vuurwerk houdt maar minder gelukkig is met het illegale harde knalvuurwerk dat al regelmatig in Hoogeveen wordt afgestoken.

Een selectie uit de reacties:

Geralda van Andel-Gort vindt het jammer dat de traditie zo vreselijk uit de hand is gelopen door het illegale/zware vuurwerk(bommen).

„Door de illegale troep wordt het legale verboden”, schrijft Richard Annen . „Daar wringt de schoen. Maar iets wat illegaal is kun je niet verbieden. Het is een bepaalde groep die de toekomst verknald.”

Janneke Nienhuis zegt: „Niks op tegen als het maar geen bommen zijn. Zo klinken sommige.”

Samantha Schonewille is het eens met de de stelling, maar vindt dat de bewoners van Hoogeveen wel meer rekening mogen houden met anderen. „Dat geknal vanaf de zomer daar ben ik wel een beetje klaar mee. Dat is al paar jaar zo en heeft niets met het verbod te maken. Het lijkt soms elke avond wel een voorproefje op oud en nieuw waarbij geen rekening wordt gehouden met angstige dieren of mensen. Mijn hond is nou eenmaal panisch, meer traumatisch te noemen voor harde geluiden. Ik kies er dan voor om met oud en nieuw een plek te zoeken waar zij er geen last van heeft en de liefhebbers kunnen genieten, maar dit betekent toch niet dat ik er een half jaar last van moet hebben? Ik hoor steeds meer mensen uit Hoogeveen steen en been klagen. Als iedereen nou lekker zijn gang gaat wanneer het mag (dit jaar niet, maar dat wordt toch wel gedoogd), is naar mijn idee iedereen blij. Nou heb ik niets met die stomme knallen, maar goed de vuurwerkliefhebbers wel en die hebben waarschijnlijk niets met dieren.”

Suzanne Vos heeft moeite met mensen die volgens haar zeuren. „Vuurwerk moet blijven maar dan ook alles dus pijltjes en knalletjes et cetera. „Die mensen die zeuren, iedereen is jong geweest en iedereen heeft ervan genoten toen ze jong waren. De jeugd vindt het geweldig. Ik zeg houden! Dit mag nooit verdwijnen!” Volgens haar slaan vuurwerkshows nergens op. „De vuurwerkshows doen ze maar voor zeurmensen.”

In de reacties zijn ook mensen terug te vinden die voor het verbod zijn.

Wilfred ten Caat zegt daarover: „De beste beslissing die dit kabinet heeft gemaakt, de afgelopen 2 jaar.”

Gewoon voorgoed verbieden stelt Maria Van Meeuwen-Duismann . „En nee ik heb nog nooit vuurwerk afgeschoten. Ook niet toen ik jong was, en mijn kinderen ook niet.”

Nieuws

menu