Hoogeveners verdeeld over (verplichte) puppycursus: 'Ik voed mijn hond wel op zoals ik dat wil' | reacties op Stelling van de Week

De meningen over de verplichte puppycursus zijn verdeeld. Foto: Pixabay

De gemeente Hoogeveen heeft de regels en de straffen voor ‘hinderlijke en gevaarlijke honden’ aangepast. Het gaat daarbij vooral om honden die bijten. Zelfs wanneer een hond in spullen van anderen bijt kan dat voortaan gevolgen hebben. De stelling deze week was: Iedere hondeneigenaar moet verplicht op (puppy)cursus. In totaal reageerden 183 mensen op de stelling. Daarvan was 53 procent het eens en 47 procent het oneens met de stelling.

Op Facebook werd volop gereageerd op de stelling. De reacties verschillenden enorm. Zo liet iemand weten dat het in Duitsland verplicht is om als hondeneigenaar een cursus te volgen. Een ander vond dat naast het ‘opvoeden’ van de pup ook menig baasje een opvoedcursus zou moeten krijgen, waarin ze leren de stront van de hond op te ruimen ‘en bijtende honden los je niet op met een puppycursus’. Een lezer vroeg zich af wie dat zou gaan betalen? De reactie die daarop volgde was een duidelijke: „Als je een pup kunt aanschaffen en daarmee de verantwoordelijkheid neemt hem te voeden, et cetera, en dan geen puppycursus kan betalen? Dan zou je mijns inziens niet eens een hond mogen aanschaffen.” En: „Als je een hond koopt van gemiddeld 1500 euro, kun je ook wel een cursus betalen.”

Allemaal regeltjes en onzin

Tegenstanders van de stelling lieten weten: „Ze kunnen wel meer willen. Ik voed mijn hond wel zo op zoals ik dat wil. En niet via allemaal regeltjes en onzin zoals het volgens bepaalde mensen moet” en: „Rot op met al dat gezeur met dit moet en dat mag niet...wat een gezever elke keer.”

Iemand die claimde zo’n beetje tussen de honden geboren was, gaf aan dat ze het toch wel fijn vond dat ze een puppycursus had gevolgd: „Want je krijgt wel handvatten”. Sommige reageerders waren van mening dat er teveel een verplichting was en dat ze niet gedwongen wilden worden om een dergelijke cursus te volgen.

Maatje voor meer dan tien jaar

Een lezer stelde: „Voordat de eigenaar een hond aanschaft zou deze drie vragen moeten beantwoorden: Waarom dit ras/deze kruising? Hoe verwacht je als eigenaar aan de rasspecifieke behoeftes te kunnen voldoen? Wat zijn de verwachtingen voor deze hond? Mensen zouden veel kritischer moeten gaan kijken naar de dieren die ze aanschaffen. Men doet meer voorwerk in het aanschaffen van een wasmachine of mobiele telefoon dan naar een maatje voor hopelijk meer dan tien jaar.”

Een ander vond dat er meer aandacht moet worden besteed aan aan hoe de mensen met honden omgaan. Ik kan mijn hond onderhand lezen en zie wanneer ze gestresst is of bang. De meeste honden bijten pas na tig signalen en waarschuwingen die wij genegeerd hebben. ”

Beginnen bij de fokker

Een Facebookgebruiker opperde: „Moet het niet beginnen bij de fokker? Iedereen kan fokken met honden. Ze kunnen een geldbedrag vragen voor een pup waarvan niemand weet waar het op gebaseerd is. En soms gaan de pups al veel te vroeg bij de moeder weg. Een goede opvoeding van een hond begint al voor deze het nest verlaat. Naar mijn mening ligt het niet aan het ras, maar aan de fokker en de baas.”

Het is duidelijk dat de meningen verdeeld zijn. Feit blijft wel dat de regels zijn aangescherpt

Nieuws

menu