Hoogeveners organiseren voor de eerste keer Fietsfestival Drenthe: 'In Hoogeveen hoort een fietsevenement te zijn'

Na het verdwijnen van Hoogeveen als startplaats van de Drentse Fiets4daagse en het stoppen van Trappen, Happen en Stappen, dreigde Hoogeveen even verstoken te blijven van een fietsevenement. Dit laten enkele Hoogeveners echter niet gebeuren en maken een enthousiaste doorstart met een fietstocht op zaterdag 27 augustus onder de naam Fietsfestival Drenthe.

Het bestuur van Fietsfestival Drenthe houdt op 27 augustus 2022 de eerste editie van het Fietsfestival Drenthe. Van links naar rechts: Ida Slot, John Kleine, Gradus van Goor, Tom Thomas.

Het bestuur van Fietsfestival Drenthe houdt op 27 augustus 2022 de eerste editie van het Fietsfestival Drenthe. Van links naar rechts: Ida Slot, John Kleine, Gradus van Goor, Tom Thomas. Foto: André Weima

Ida Slot, John Kleine en Tom Thomas waren ook betrokken bij het driedaagse fietsevenement Trappen, Happen en Stappen en vormen nu de organisatie van Fietsfestival Drenthe. Gradus van Goor is het enige nieuwe bestuurslid van het nieuwste fietsevenement van Hoogeveen. Het viertal betreurt het enorm dat Trappen, Happen en Stappen na vijf jaar ter ziele is gegaan. „Het was succesvol, maar het organisatiebureau heeft besloten ermee te stoppen,” zegt voorzitter Ida Slot spijtig. „Enkele bestuursleden vonden het jammer dat er in Hoogeveen helemaal niets meer zou zijn op fietsgebied. We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben besloten een doorstart te maken.” Het bestuur van Fietsfestival Drenthe bestaat uit vrijwilligers, terwijl Trappen, Happen en Stappen door een bureau werd georganiseerd. „Dat scheelt uiteraard enorm in de kosten,” zegt bestuurslid algemene zaken Gradus van Goor. „Ik vind gewoon dat er in Hoogeveen een fietsevenement moet zijn. We kiezen als begin voor één dag, want het moet financieel wel behapbaar zijn. In verband met de impact van corona kunnen we gelukkig gebruik maken van de subsidieregeling ‘Frisse start’ van de gemeente. We verwachten ook ondersteuning door de provincie. Mocht het een succes worden, dan zouden we uit kunnen breiden tot meerdere dagen. Het is wel onze bedoeling er een jaarlijks terugkerend fietsfestival voor jong en oud van te maken.”

Fietstocht