Hoogevener schrijft boek over ervaringen in ouderenzorg

Berend Bosma schreef het boek 'Broeder Berend - ervaringen van een leerling in de ouderenzorg'. foto: René Bloemberg

„Vanaf het allereerste moment wist ik dat dit een bijzondere ervaring zou gaan worden.” In 2018 start Berend Bosma met een werk-leertraject voor Verzorgende IG. Een langgekoesterde wens die in vervulling gaat. De Hoogevener komt te werken bij een ouderenzorginstelling in Drenthe. Wat volgt zijn vele bijzondere momenten, heftige gebeurtenissen en leerzame situaties die hij beleeft met de mensen voor wie hij zorgt. Omdat hij hier zo van onder de indruk is, besluit hij al snel deze ervaringen op te schrijven. Het resultaat is het boek Broeder Berend - ervaringen van een leerling in de ouderenzorg. De officiële verschijningsdatum is dinsdag.

Het werken in de zorg is nieuw voor Berend, die tot vorig jaar columns voor de Westervelder en de Wolder Courant schreef. Hierdoor krijgt hij te maken met dilemma’s en maakt hij fouten. Gelukkig geven de bewoners Bosma alle ruimte om het vak te leren.

Een van deze mensen is Margreet, met wie Berend meteen een klik heeft. Margreet zit aan het eind van haar leven, haar situatie raakt Berend zeer. Tot aan de laatste zorg aan toe probeert hij er voor haar te zijn. „Het was heftig om voor het eerst geconfronteerd te worden met het overlijden van een bewoner waar ik zo’n band mee had opgebouwd. Toch overheerste een gevoel van dankbaarheid; dat ik erin mocht bijdragen de laatste periode van haar leven zo aangenaam mogelijk te maken.”

Suggesties om werken in zorg mooier te maken

Naast het delen van zijn ervaringen, doet Bosma in zijn boek suggesties om het werken in de zorg nog mooier te maken. Hiermee hoopt hij zorgmedewerkers te inspireren. Een belangrijk uitgangspunt voor hem hierbij is dat je als zorgmedewerker nooit moet vergeten dat je met mensen werkt. „Achter elke deur woont iemand met zijn of haar eigen gewoontes, overtuigingen en levenservaringen, die op de een of andere manier je hulp nodig heeft. Door jouw manier van werken kun je het verschil voor deze mensen maken.”

Een respectvolle en liefdevolle benadering zorgt er volgens Bosma voor dat ze zich veilig bij je voelen, dat vindt hij belangrijk. „Tijdens mijn opleiding heb ik te vaak gezien hoe het eigenlijk niet zou moeten. En, om eerlijk te zijn, ook ik heb situaties gehad waarvan ik later dacht; dat had ik niet zo moeten doen!”

Hoge werkdruk zorgmedewerker

De Hoogevener denkt dat de oorzaak hiervan onder meer de hoge werkdruk is; je moet een hoop doen als zorgmedewerker. „Als ik mijn collega’s moet geloven, die al veel langer werkzaam zijn in de zorg, dan is die werkdruk de laatste jaren alleen maar toegenomen.” Bosma heeft zelf ervaren dat hoe hoger de werkdruk is, hoe meer gericht hij is op het afvinken van de vele taken. „Daarbij heb ik minder aandacht voor de mensen voor wie ik zorg. Het lezen van dit boek is een mooie manier om je hier weer even bewust van te worden, te reflecteren op je eigen handelen. Hoe doe je het nu en hoe zou je het eigenlijk wíllen doen?”

Tot slot blijft de vraag over of Bosma zijn opleiding heeft gehaald. “Tja, daarvoor moet je echt mijn boek gaan lezen,” zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht. Het boek is voor 15 euro te koop op www.broederberend.nl . In de gehele maand juli is de verzending gratis.

Nieuws

menu