Hoogevener Mark Strolenberg neemt vandaag plaats op het Haagse pluche: 'Toch nog sneller dan verwacht'

Mark Strolenberg wordt vandaag beëdigd als Tweede Kamerlid.

Mark Strolenberg wordt vandaag beëdigd als Tweede Kamerlid. Foto: André Weima

Hoogevener Mark Strolenberg wordt vanmiddag in Den Haag geïnstalleerd als Tweede Kamerlid voor de VVD. Dat hij nu al Tweede Kamerlid wordt, voordat er een nieuw kabinet is gevormd, is te danken aan het feit dat vorige week minister Tamara van Ark en twee staatssecretarissen van de VVD vertrokken. „Het gaat dus sneller dan ik had verwacht”, vertelt Strolenberg vanmorgen opgetogen aan de telefoon.

Maandag heeft hij de meeste paperassen die horen bij zijn nieuwe functie al getekend en vanmiddag na 15.00 uur legt hij zij eed af. Hij heeft nu een vaste zetel.

Strolenberg heeft veel zin in zijn nieuwe functie. „Ik heb mij de afgelopen tijd goed kunnen voorbereiden. Welke portefeuille ik toegewezen krijg weet ik nog niet. Ik heb aangegeven waar mijn voorkeur ligt en uiteraard weet men in welke vakgebieden ik thuis ben. Maar welke het voorlopig ook is, ik zal er zeker zijn voor Drenthe als ambassadeur van de provincie.”

Met het aanvaarden van zijn functie in de Haagse politiek neemt hij ook afscheid van de Hoogeveense gemeenteraad, het Algemeen Bestuur van het waterschap Drents Overijsselse Delta en zijn baan bij Engie. „Vrijdag zou ik al weer 12 jaar in de Hoogeveense raad zitten. Wat een tijd. Toch heb ik veel zin in iets nieuws.”

Appartement in Den Haag

Strolenberg blijft in Hoogeveen wonen. Niet dat hij iedere dag op en neer rijdt naar Den Haag, dat dan niet. „Ik heb een appartement in hartje centrum Den Haag. Vlak bij de Kamer. Die kon ik overnemen van een voormalig Limburgs Kamerlid. Het is wel een rustigere plek dan war ik in Hoogeveen”, vertelt hij lachend. In de Kleine Kerkstraat waar ik woon is veel reuring. Ik geniet daar van. In Den Haag is het voor mij veel anoniemer, in Hoogeveen voelt het als thuiskomen.” Binding met zijn geboorte- en woonplaats is voor de Hoogevener belangrijk. „Ik koester het contact met de mensen hier en zijn er hier veel politici die werkzaam zijn in Drenthe. Ik ga ervan uit dat ik een rol kan spelen als zij tegen uitdagingen of problemen aanlopen.”

Installatie live te volgen

De beëdiging in de Tweede Kamer is vanmiddag hier live te volgen.