Hoogevener Frits Kappers schrijft debuutroman over zijn vader. NSB-zoon stapt uit ‘De schaduw van Fout’

Frits Kappers stak 36 jaar geleden in suïcidale toestand Het Haagje in Hoogeveen over zonder uit te kijken, maar de voor hem bevrijdende klap kwam nooit. Bevrijd werd hij dit jaar wel na de voltooiing van ‘De schaduw van Fout’, zijn debuutroman over zijn NSB-vader. Het schrijven van het boek was een gevecht dat hem 11 jaar lang niet los liet.

Frits Kappers: "Ik gluurde altijd door een spleet naar de wereld. ‘Zeg nooit wat je vindt, want dat wordt tegen je gebruikt’ hield ik mijzelf voor.”

Frits Kappers: "Ik gluurde altijd door een spleet naar de wereld. ‘Zeg nooit wat je vindt, want dat wordt tegen je gebruikt’ hield ik mijzelf voor.” Foto: André Weima

Het is een indringend tweegesprek met Kappers die een enkele keer stil valt, z’n tranen probeert terug te dringen als hij denkt aan de bevrijdende momenten die hij beleefde in de periode dat hij in therapie was. Het is ook niet niks wat de Hoogeveense docent natuurkunde in zijn leven is overkomen. De erfenis van een vader die een foute keuze maakte in de oorlog, een huwelijk dat stuk liep, een ernstig verminkte psyche die hem zijn levenskracht benam en hem op het pad voerde van zelfdoding en een 17 maanden durende intensieve behandeling van zijn gebroken geest. De storm in zijn hoofd is eindelijk gaan liggen. Het boek draagt Kappers op aan de therapeut die hem het verschil liet zien ‘tussen dood willen en blij zijn met een nieuwe dag’.

Nieuws

menu