Man (24) uit Hoogeveen die pinpassen uitleende voor Marktplaats-scams moet honderd uur werken

Een 24-jarige man uit Hoogeveen die zijn pinpassen en bankrekeningen beschikbaar stelde voor grootschalige Marktplaatsoplichting waarbij vorig jaar in totaal 33.000 euro werd verdiend, moet 100 uur werken en heeft twee weken voorwaardelijke celstraf gekregen.

Hamer.

Hamer. DvhN

De man bekende dat hij de bankrekeningen bij Moneyyou, ABN en KNAB en passen had aangevraagd voor een vage bekende om wat bij te verdienen. Hij zei niet door te hebben gehad dat het om oplichting via Marktplaats en Ticketswap ging. Het brein achter deze oplichting, een 22-jarige man uit Gouda, heeft onlangs 14 maanden cel gekregen, waarvan acht maand voorwaardelijk.

,,Ik zat qua centen niet goed en ben er zonder nadenken in meegegaan. Ik dacht dat het om bitcoin ging en ze vertelden dat ik een paar procenten kon ontvangen’’, zei de man uit Hoogeveen. Hij noemde zichzelf: ,,Een geldezel.’’

Opgebeld door slachtoffers

Toen hij vervolgens in januari werd opgebeld door een van de slachtoffers, heeft hij de man uit Gouda gevraagd het geld terug te storten. ,,Ik heb tegen hem gezegd: ‘Wat ben je aan het doen, ik word beschuldigd van oplichting’.’’ Toen de man uit Gouda het geld niet terugstortte, heeft de Hoogevener dat zelf gedaan.

Naast de werkstraf en de voorwaardelijke straf moet de Hoogevener ook 320 euro terugbetalen aan een van de slachtoffers. De man legt zich daarbij neer: ,,Het enige dat ik kan zeggen is dat ik enorm van dit alles heb geleerd en nooit meer zo naief zal denken. Het moet nu recht, dan heb ik er een beter gevoel bij.’’