Hoogeveense zamelt 200 cadeautjes in voor kinderen azc Hoogeveen: 'Lichtpuntjes creëren in deze bijzondere tijd'

Overhandiging cadeautjes aan kinderen azc Hoogeveen door Suzanne Lammers. En het is gelukt: blije gezichten! Foto: André Weima

Blij gezichten dinsdagavond in het azc Hoogeveen. Daar werd een enorme hoeveelheid speelgoed afgeleverd: 200 stuks. Dit dankzij de inzet van Suzanne Lammers. De 38-jarige Hoogeveense hoopt hiermee lichtpuntjes te creëren in deze bijzondere tijd.

,,In december lijkt alles in overvloed te zijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom probeer ik elk jaar in deze maand wel iets te doen voor een ander die het niet zo breed heeft. Maar dit keer is het wat groter geworden”, zegt ze met een lach.

De beelden op televisie het afgelopen jaar van vluchtelingenkinderen maakten zoveel indruk op haar, dat ze besloot zich dit keer in te zetten voor het azc. ,,Wat daarbij meespeelt is dat je vaak negatieve verhalen over het azc hoort. Over ruzies en overlast. Terwijl de ellende waar die mensen in zitten groot is. Mijn dochter heeft kinderen uit het azc in de klas. Ach, die kleine guppies die zoveel hebben meegemaakt en soms op sandalen of slippers lopen terwijl het buiten hartstikke koud is. Daar was ik door geraakt.”

En dus besloot ze zich te richten op deze doelgroep. ,,En ineens dacht ik ook: waarom zou ik dit alleen doen. Ik ben lid van het Apostolisch Genootschap en met een aantal kinderen werken wij aan het thema ‘Geven en ontvangen’. Dit sluit daar perfect op aan.”

‘Geven en ontvangen van aandacht is een mooi geschenk’

Haar oproep binnen het Apostolisch Genootschap maar ook onder vrienden en bekenden om nog goed speelgoed beschikbaar te stellen, bleek niet tegen dovemansoren gericht. ,,Er is massaal gehoor aan gegeven. Er is enorm veel tweede kans speelgoed aangeleverd, aangevuld met nieuwe spullen”, zegt ze dankbaar. ,,Het mooie is dat het iedereen blij maakt, niet alleen de kinderen die het ontvangen, maar ook de gever. En ook ikzelf. Elke keer als de bel ging en iemand voor de deur stond met wat speelgoed, voelde ik blijdschap. Het geven en ontvangen van aandacht is een mooi geschenk.”

In het azc Hoogeveen wonen zo’n zeventig kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar. Suzanne had zichzelf als doel gesteld voor elk kind een cadeautje te hebben. ,,Maar de eetkamertafel ligt stampvol. We hebben zo’n tweehonderd cadeautjes weg te geven. Dat betekent dat elk kind minstens twee dingen krijgt. Fantastisch toch?!”

Glimlach

Hoewel de coronamaatregelen streng zijn, mocht de Hoogeveense samen met haar man en dochter de begeleiders van het azc helpen met het verdelen van het speelgoed. Met een kerstmuts op, een mondkapje voor en handschoenen aan. Vooraf vertelde ze: ,,We hopen op heel wat gezichten een glimlach te zien. Dat ze even kunnen loslaten wat ze allemaal hebben meegemaakt. Als Apostolisch Genootschap willen wij werken aan een menswaardige wereld. Dit is mijn manier om daar inhoud aan te geven.”

Nieuws

menu