Hoogeveense huisartsenpraktijken zijn klaar voor coronavaccinaties, nu de spuiten nog

Vaccineren. Pedro Sluiter

Hoogeveen - De landelijke huisartsenvereniging luidde eerder deze week de noodklok. Huisartsen staan onder zware druk door corona: lange werkdagen, aanzienlijke uitval van personeel en zelfs een dreigende sluiting van praktijken. Hoe is de situatie in Hoogeveen? ,,Het is druk, maar het loopt ons niet over de schoenen”, reageert huisarts Jan Contermans mede namens zijn collega’s.

Hoewel het huidige aantal coronabesmettingen in Hoogeveen aanzienlijk is, zijn in de huisartsenpraktijken momenteel geen medewerkers met het virus besmet. ,,Wij doen hard ons best om onze praktijken gezond te houden, want een grote uitbraak met sluiting van de praktijk tot gevolg is onze grootste angst. Goed triageren is daarom onder meer heel belangrijk”, laat Contermans weten. In al die maanden is slechts een huisartsenpraktijk, aan de Stationsstraat, korte tijd uitgeschakeld geweest. De patiënten konden onder de andere praktijken worden verdeeld, waardoor er nauwelijks tot geen problemen zijn ontstaan.

Volgens de Hoogeveense huisarts is het verschil met de eerste lockdown groot. ,,We konden in die beginfase niet testen en we hadden veel te weinig beschermingsmaterialen. Nu zijn die producten gelukkig wel ruimschoots voorhanden.” Wel merkt hij dat de uitputting onder met name oudere patiënten tijdens deze tweede lockdown groter is. ,,Je merkt dat het harder bij hen binnenkomt. Het was in het voorjaar mooi weer. Toen was er ook nog hoop dat het niet al te lang zou duren, terwijl iedereen nu weet dat we er nog lang niet vanaf zijn.”

De grootste zorg van Contermans op dit moment is de moeheid die aan het ontstaan is rondom corona. ,,Dit terwijl de besmettingscijfers nog steeds tegenvallen. Juist nu met de nieuwe Britse variant zouden we juist een schepje er bovenop moeten doen en de rijen moeten sluiten.” Hij waarschuwt: ,,Komt deze variant onder ons dan kan het wel eens heel vervelend worden.”

Vertraagd

De huisartsen zouden in eerste instantie eind januari met het Moderna-vaccin ingeënt worden. Dat is inmiddels al vertraagd. Waarschijnlijk wordt het februari, maar data zijn nog niet bekend. De landelijke huisartsenvereniging probeert er alles aan te doen om de vaccinatie van de huisartsen alsnog naar voren te kunnen halen.

De vaccinatiebereidheid onder de Hoogeveense huisartsen is 100 procent. Contermans weet: ,,Zij gaan allen zonder ook maar enige twijfel een spuit halen.” Of dat ook geldt voor alle personeelsleden van de verschillende praktijken is koffiedik kijken. ,,Wij gaan het zeker onder onze medewerkers promoten, maar wij zullen het niet verplichten. Mijn boodschap aan iedereen is sowieso: zodra je de kans krijgt, laat je vaccineren.”

Hoe het traject van vaccineren van de inwoners van Hoogeveen gaat verlopen, is nog afwachten. ,,Wij hopen dat we kunnen starten met iedereen die ook jaarlijks een uitnodiging krijgt voor de griepspuit. Het ziet er echter naar uit dat er niet voldoende vaccins beschikbaar zijn, waardoor er subgroepen moeten worden gemaakt. Dat maakt het iets ingewikkelder.”Vorige week is onder huisartsen in Drenthe een enquête gehouden waarin gevraagd werd of hun praktijken klaar zijn om vaccinaties toe te dienen. In Hoogeveen was het antwoord eensluidend: ,,Als de spuiten er zijn, kunnen wij van start. Kortom, wij zijn er nu al klaar voor.”