Hoogeveense horeca start ‘uitgestelde koffie’: Geef een kopje koffie weg aan iemand anders

De horecagastheren en gastvrouwen met initiatiefnemer Hetty Bouius, raadslid CDA Hoogeveen, bij de spiegelkraan.

De horecagastheren en gastvrouwen met initiatiefnemer Hetty Bouius, raadslid CDA Hoogeveen, bij de spiegelkraan. Foto: Aangeleverde foto

De Hoogeveense horeca is gestart met de ‘uitgestelde koffie’. Ondanks de coronacrisis hebben dit najaar de horecabedrijven uit het centrum van Hoogeveen zich allemaal aangesloten bij het concept. Op vrijdag 26 november gingen de horecagastheren en gastvrouwen met initiatiefnemer Hetty Bouius, raadslid CDA Hoogeveen, bij de spiegelkraan op de foto. Zij ontvingen diverse Pr-materiaal om in hun restaurant of café duidelijk te maken dat men meedoet met ‘uitgestelde koffie’.

In Hoogeveen is al eerder geprobeerd dit initiatief te starten, nu probeert de Hoogeveense horeca het met een simpel en op vertrouwen gebaseerde systeem. Hetty Bouius nam haar initiatief omdat ze afgelopen zomer in het kader van het onderzoek ‘nieuw sociaal Hoogeveen’ veel mensen in de bijstand sprak. Zo sprak ze de cliëntenraad sociaal zekerheid en hoorde dat mensen in de bijstand ook zo graag een kopje koffie op een terras zouden willen drinken, maar daar geen geld voor hebben. Bouius had ‘uitgestelde koffie’ elders in Nederland gezien en dacht ‘dat kan in Hoogeveen ook nog wel eens gestart worden’. Dit najaar zegde alle horeca in centrum van Hoogeveen hun medewerking toe, op vrijdag was de aftrap.

Wat is uitgestelde koffie?

Bij uitgestelde koffie worden er 2 kopjes koffie afgerekend. Eén van de twee kopjes koffie worden ‘weggegeven’ aan iemand die na diegene die heeft betaald komt koffiedrinken. In Hoogeveen doen alle horecazaken mee. Bij het afrekenen in het restaurant kan worden gevraagd naar de ‘uitgestelde koffie’. De horecaondernemer schrijft deze koffie op zijn ‘uitgestelde koffie bord’ en daarmee kan iemand anders deze ontvangen.