Handhavers observeren horecabezoekers in Hoogeveen dit weekend

De gemeente Hoogeveen laat dit weekend buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) observeren in de horeca. De gemeente doet dit vooral om te kijken of de bezoekers zich houden aan nieuwe toegangsregels voor de horeca. Vanaf zaterdag moet iedereen die een café, restaurant, theater, bioscoop of festival bezoekt een coronapas laten zien.

Het terras van Grandcafé Marron in Hoogeveen

Het terras van Grandcafé Marron in Hoogeveen Foto: André Weima

Bezoekers die zich niet hebben laten vaccineren moeten een ‘verse’ coronatest van de GGD of een coronaherstelbewijs laten zien voor ze naar binnen gaan. Horecapersoneel en medewerkers van theaters moeten die controles uitvoeren.

,,Onze handhavers lopen onopvallend rond. De horecaondernemers in Hoogeveen kennen ze natuurlijk wel, maar het gaat ons er vooral om dat we zien wat het publiek doet en of dat eventueel problemen oplevert voor de horecaondernemers”, zegt woordvoerder Marianne van der Linden van de gemeente..

Vrijdagmiddag praat burgemeester Karel Loohuis met horecaondernemers over de nieuwe regels voor komend weekend, waarin ook de anderhalvemeterregel vervalt. Van de bijna honderd ondernemers in Hoogeveen hadden zich vrijdag aan het eind van de ochtend drie aangemeld voor het gesprek met de burgemeester, laat Van der Linden weten.

Nog geen boetes

Het draait er volgens haar om dat de gemeente samen wil optrekken met de horecaondernemers. Dit weekend worden geen boetes uitgedeeld als het ergens nog niet goed gaat. ,,Hoewel er nog niet gehandhaafd wordt, is het ook niet zo dat we zeggen: doe maar wat dit weekend. We begrijpen dat het voor ondernemers en bezoekers wennen is, maar de regels komen er echt. We gaan in samenspraak met de ondernemers kijken waar zij tegenaan lopen.”

Burgemeesters van alle Drentse gemeenten spraken vanochtend af om de horeca te helpen bij de toegangscontroles. Het kabinet heeft hier voor de periode van oktober tot december landelijk 45 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Hoe dit budget wordt verdeeld, wordt de komende periode duidelijk.

Vaccinatiegraad Hoogeveen lager

Burgemeester Karel Loohuis: ,,We kijken samen met ondernemers hoe de invoering van het coronatoegangsbewijs goed kan verlopen. De vaccinatiegraad in de gemeente Hoogeveen ligt rond 76 procent, dat is bijna 10 procent lager dan het landelijk gemiddelde. De kans op uitbraak van het virus in onze gemeente is hoger dan gemiddeld in de ons omringende gemeenten.”

,,Vaccinatie is de enige stap naar een samenleving zonder coronaregels”, vervolgt hij. ,,We zijn allemaal klaar met het virus, maar het virus helaas nog niet met ons. We zijn dus gebaat bij een zo goed mogelijke controle van het virus en nemen daarin onze verantwoordelijkheid.”