'Hoogeveense brandweerkorps bestaat volledig uit vrijwilligers'

Ook voor de autobranden in De Grutto rukten de Hoogeveense brandweervrijwilligers uit.

Ook voor de autobranden in De Grutto rukten de Hoogeveense brandweervrijwilligers uit. Foto: André Weima Fotografie

Vier nieuwe vrijwilligers heeft het Hoogeveense brandweerkorps er afgelopen jaar bij gekregen. Het lijkt niet zo veel, maar dat is het volgens Hoofd incidentbestrijding Niels Poorthuis van Brandweer Hoogeveen wel.

„De Hoogeveense brandweer werkt volledig met vrijwilligers en in drie ploegen, net als bijna alle korpsen in Drenthe. Alleen de korpsen in Emmen en Assen hebben een beroepskracht die ook betrokken is bij de uitrukken. Hoogeveen heeft in totaal 47 brandweervrijwilligers”, vertelt Poorthuis.

Breed opgeleid

Het Hoogeveense korps komt regelmatig in actie. Autobranden, woningbranden, slachtoffers uit auto’s knippen, de vrijwilligers doen het allemaal. Ze zijn breed opgeleid. De inzet vraagt wel wat van de vrijwilliger en eventueel zijn of haar werkgever. Want een brandweervrijwilliger laat zijn werk vallen om hulp te gaan verlenen. Een ploeg is een week volledig oproepbaar als eerste ploeg, de week erna als tweede ploeg voor extra inzet of een tweede brand op hetzelfde moment en een week zijn de brandweerlieden vrij.

Wie geschikt denkt te zijn voor de brandweer, in Hoogeveen woont en veel inzetbaar is, kan contact opnemen met Niels Poorthuis via mail: niels.poorthuis@vrd.nl