Hoogeveense Cascaderun beleeft derde lustrum: ‘Supersfeer! Wat een geweldig en leuk evenement!’

Start Cascaderun 2023.

Start Cascaderun 2023. Foto: Andre Weima

De vijftiende editie van de Hoogeveense Cascaderun is een feit! Het grootste hardloopevenement in Drenthe trok wederom duizenden toeschouwers naar Hoogeveen. Na de Unicef Kinderloop en de GigaG-Cascaderun, waarbij het startschot werd gegeven door Merel Ek, Hoogevener van het jaar, was het de beurt aan de deelnemers van de Engelse 10 en 5 Mijl. De zeer gunstige weersomstandigheden zorgden ervoor dat het nog lang gezellig bleef in het centrum van Hoogeveen.

Nadat om 13.35 uur het startschot is gegeven voor de 10 Engelse mijl, maken een klein half uur later de deelnemers van de 5 mijl opwachting bij de start in de Raadhuisstraat. Het parcours voert vanaf de start naar de wijken Schoonvelde, Schutlanden en Venesluis om weer te eindigen in het centrum. Het parcours van de 10 mijl reikt zelfs nog tot en met Lubbinge en Ten Arlo. Langs de route staan duizenden toeschouwers om de deelnemers aan te moedigen. Om de stemming er goed in te houden en de deelnemers aan te moedigen, staan er op verschillende plekken langs de route diverse artiesten opgesteld die hun kunsten laten zien en horen.

Zin in afterparty

Een groep jonge meiden is een opvallende verschijning in hun knalroze shirtjes. „We zijn studenten van het Alfa-college, waar we de opleiding doktersassistent volgen. Samen met onze docenten Hilde Klooster en Jessie Neef doen we mee aan de Cascaderun. Voor de meesten van ons de eerste keer. We hebben er zin in! Vooral in de afterparty! Hahaha!”

Bij de finish zit ruim een uur voordat het startschot nog gegeven moet worden, de stemming er in ieder geval ook al goed in. Presentator Jorit, met de dancebeats van DJ Daan op de achtergrond, bereidt zich voor om de deelnemers naar de finish te schreeuwen.

De eerste toeschouwers hebben hun plekje bij de finish al ingenomen. Lianda uit Hoogeveen staat, samen met echtgenoot Lucas en zoon Bjurn, met een bos bloemen in de handen. „Deze is voor mijn vader. Hij is 60 jaar en doet voor de eerste keer mee. Mijn moeder deed altijd mee aan de Cascaderun, maar ze werd ziek en is uiteindelijk in 2020 overleden. Mijn vader wilde, nu mijn moeder er niet meer is, graag aan de Cascaderun meedoen.”

Spiekbriefje

Op het grote terras naast de fonteinen bij de Hoofdstraatkerk zitten Herman Pullen en Eefke Nijman uit Hardenberg. Ze hebben goed zicht op de finish en wachten met een spiekbriefje in de hand op een groep vrienden, ook uit Hardenberg. „Ze doen al voor de derde keer mee. Wij zijn er nu voor de eerste keer. Op het briefje hebben we hun startnummers genoteerd in de hoop dat we hun sneller kunnen spotten. We vinden het nu al heel erg gezellig! Volgend jaar komen we weer!”

Drie minuten voordat de eerste loper van de 5 Engelse mijl over de finish zal komen wordt de finishlijn uitgerold. De wedstrijdleiding neemt haar plaats in en alle blikken en cameralenzen worden naar de verte gericht. Het is Geart Jorritsma uit Sneek die na 24 minuten en 54 seconden nadat hij gestart is, met luid applaus en dito muziek, over de finishlijn komt. Vlak na hem volgt Erik, die zich, eenmaal over de finish, laat vallen en languit gaat liggen om op adem te komen. Geart is blij met zijn gelopen tijd. „Vorig jaar eindigde ik met 25 minuten en 20 seconden als derde, dus ik ben heel tevreden. Vanaf de start was ik al snel weg van de kopploeg en kon het tempo goed volhouden. Het was weer een supersfeer onderweg. De Cascaderun is echt een geweldig en leuk evenement. Volgend jaar ben ik er zeker weer!”

De route van de 10 Mijl wordt gewonnen door Edwin Slijkhuis uit Zuidhorn. „Ik ben tevreden, want ik wilde onder de 53 minuten blijven en dat is gelukt. Ik liep vrijwel direct na de start al los. Af en toe had ik het even zwaar, maar ik ben blij dat ik constant in het zelfde tempo kon blijven lopen.”

Bij de dames eindigt de 22-jarige Jana van Lent uit België op de eerste plaats. „Eigenlijk ben ik niet zo tevreden, want ik wilde er ongeveer 47 minuten over doen, maar had veel wind onderweg. Desalniettemin heb ik het heel leuk gehad! Ik deed voor de eerste keer mee, mijn vader attendeerde mij op de Cascaderun. Wát een goede sfeer!”

Meedoen voor 15e keer

Tara (14), Lieke (13) en Jip (12) vallen elkaar, na het passeren van de finish, blij in de armen. „We kennen elkaar van de atletiek. We hebben niet eens naar de tijd gekeken, want we zijn blij dat we het gehaald hebben. Wat was het leuk en gezellig om al die mensen, ook familie en heel veel bekenden, langs de route te zien.”

De 78-jarige Jaap Talen uit Hoogeveen komt met een grote glimlach over de finish. „Ik vond het weer super! Ik heb nu voor de negende keer meegedaan. Nee, ik ga niet voor de tijd, want ik ga en wil me niet meer bewijzen. Ik vind het gewoon leuk en loop in mijn eigen tempo.”

Erik Veldboom (55) van RSG Wolfsbos heeft aan alle edities van de Cascaderun deelgenomen en viert daarmee ook zijn derde lustrum. „Ik heb eerst altijd de 10 Mijl gelopen en heb nu de 5 Mijl gedaan. Ik heb rustig en ook veel zelf gelopen. We doen met ruim 80 leerlingen mee. Als ik ze onderweg tegenkwam heb ik ze aangemoedigd. En jazeker, volgend jaar de zestiende keer hoor!”

Ilya is 10 jaar en woont in Groningen. „Mijn opa Tjeerd woont hier in Hoogeveen en ik heb samen met hem gelopen. De laatste 500 meter mocht ik sprinten en dat ging goed. Ik vond het heel leuk dat ik heb meegedaan.”

Wie veel bekijks trekken zijn Dennis en Leon uit Hoogeveen, die zichzelf in opvallende kippenpakken hebben gehesen. De jongens doen voor de tiende keer mee. De eerste vijf was het naar eigen zeggen vooral serieus en hielden ze de tijd bij. De laatste vijf, ook nu, is het hen vooral om de fun. „Wat was het weer gezellig zeg! En druk! Vooral in de wijk Erflanden en van de Zuiderweg tot aan het centrum. Al die mensen die staan te klappen en te roepen. Dan hou je het wel vol hoor. We hebben niet getraind ofzo en hebben wel wat pauzes gehouden onderweg om water te drinken. En ja, ook een biertje. Gezellig, moet kunnen toch? Tot volgend jaar!”