Hoogeveensche Kuiertocht gaat door, kaartverkoop is gestart. 'We bezoeken locaties waar veel mensen nog nooit zijn geweest'

Spektakel tijdens een vorige editie van de Hoogeveensche Kuiertocht. Foto: André Weima
De organisatie werd de afgelopen tijd regelmatig aangeklampt met die ene prangende vraag: wordt de Hoogeveensche Kuiertocht dit jaar weer gehouden? Rotary Hoogeveen was achter de schermen al volop bezig met de invulling ervan, maar het wachten was op de vergunning van de gemeente. De wandeltocht, die elk jaar een groot succes is mede door de sfeervolle aankleding en hier en daar spectaculaire acts, wordt bestempeld als een buitenevenement, waardoor het groene licht er kwam.
„Het was best spannend”, bekent Robert Ottes, die samen met Henri Offerein, Jacquelien Geuzinge, Rolf Reinders en Jeroen Gritter verantwoordelijk is voor de organisatie. „Nu we definitief akkoord hebben, geven we als organisatie vol gas. Wel houden wij ons aan de coronaregels. Zo moeten deelnemers bij de start laten zien dat zij op basis van de dan geldende regels mogen meedoen aan het evenement. Verder doen wij vooral een beroep op het gezond verstand van eenieder.”
De Hoogeveensche Kuiertocht trekt jaarlijks 2500 tot 3000 wandelaars. Een aantal dat ook nu welkom is. Wel is gekozen voor een iets andere startprocedure om de wachttijd te verkorten en mensen na het ‘inchecken’ zo snel mogelijk door te laten lopen.
Route blijft geheim
Hoe de route er dit jaar uitziet, blijft geheim. Het enige dat Ottes wil verklappen is dat de start bij Punt H is, pal naast de ingang naar de Tamboerpassage aan de Hoofdstraatzijde. Daarmee lijkt een bezoek aan het centrum van Hoogeveen voor de hand te liggen. Na enige aarzeling geeft de Hoogevener toe: „Het centrum is prachtig geworden en heeft in deze tijd van het jaar sfeervolle verlichting. Dat laten wij graag zien. Wat ik verder kan zeggen is dat we weer een andere kant van Hoogeveen ontdekken én dat het opnieuw een tocht vol verrassingen wordt. Zo bezoeken we locaties waarvan ik zeker weet dat veel mensen daar nog nooit zijn geweest.”
De wandeling beslaat dit keer 7,5 kilometer. Dat is iets langer dan gebruikelijk maar volgens Ottes, die de route al vijf keer heeft gelopen, is de tocht „goed en gemakkelijk te doen”.
Wie denkt dat de organisatie het dit jaar relatief makkelijk heeft omdat de route van 2020 nog in de ijskast lag, heeft het mis. „Het uitzetten van de route is niet de grootste klus, maar het inkleden ervan over de gehele 7,5 kilometer is de grootste uitdaging. En de sport is natuurlijk om te blijven verrassen.”
Opvallend dit jaar is de steun van ondernemers. ,,Het was spannend of de Kuiertocht na een jaar niet door te zijn gegaan, nog zou leven. Dat blijkt het geval. Het leeft enorm. We hebben zelfs meer sponsors dan voorgaande edities”, stelt Ottes dankbaar.
Goede doel: inclusieve speeltuin in Park Dwingeland
Zoals gebruikelijk wordt het evenement gehouden voor een goed doel. De Rotary heeft de komende jaren gekozen voor het thema ‘Jeugd’. „Dat is een breed thema. Wij zijn op zoek gegaan naar iets dat nu speelt. In Park Dwingeland wordt een inclusieve speeltuin aangelegd, waar kinderen met een beperking samen met andere kinderen kunnen spelen. Ook de opbrengst van het Rotary-evenement Het Slimste Bedrijf van Hoogeveen, dat donderdagavond 28 oktober plaatsvindt, gaat naar dit doel. In totaal is er meer dan 200.000 euro nodig om deze speeltuin te kunnen realiseren. Wat zou het mooi zijn als wij een groot deel daarvan kunnen bijdragen.” Tijdens de vorige editie, in 2019, ging de opbrengst van de Kuiertocht naar Stichting Leergeld. Toen werd zo’n 7700 euro opgehaald. „Dit jaar is de ticketprijs 12,95 euro. Hiermee hopen we een goede bijdrage aan de inclusieve speeltuin te realiseren. Dit mooie doel verdient dat.”
De ticketshop is inmiddels geopend. Kijk voor kaarten op www.hoogeveenschekuiertocht.nl.