Bierbrouwerij Jonge Beer uit Hoogeveen roemt Van Gogh met eigen zomerbiertje 'Vincent, Bloesemend Blond'

Jan en Alie de Vries, samen met Jettie Victorie.

Jan en Alie de Vries, samen met Jettie Victorie. Foto: Albert Metselaar

Vincent, bloesemend blond, zo stellen Jan en Alie de Vries, eigenaren van de Hoogeveense bierbrouwerij Jonge Beer het nieuwe biertje van hun Brouwerij voor.

Het lichte zomer bier werd dinsdag ’ten doop gehouden’. Het eerste officiële glas werd geschonken voor Jettie Victorie, weduwe van Arend Victorie, die model stond voor Vincent van Gogh. „We missen hem. Hij kon Vincent in zijn dagen zo neerzetten, dat je het idee had met hem in gesprek te zijn. Arend staat op het etiket.”

Proevers van het eerste uur oordelen positief over het bier. „Een heel geslaagd licht zomerbier, met tinten van vlier en honing, die voorjaar en zomer in je herinneringen oproepen, met in de afdronk een hoppigheid die we van de Jonge Beer gewend zijn. Deze beer is echt getemd met een bescheiden schuimkraag, waardoor de sprankelendheid volledig in je mond naar voren kan komen.” Om lyrisch te vervolgen: „Vincent, Bloesemend Blond, het is een ontmoeting tussen oud Hoogeveen, de bijencultuur en de bloeiende velden, en de sprankelende kunstschilder, die hier de nieuwe lijn in zijn leven zocht, na teleurstellingen elders. Een glas Vincent stelt niet teleur en is licht genoeg voor een tweede.”