Hoogeveen ziet licht aan het eind van de tunnel. Maar de gemeente blijft voorzichtig met geld

Hoogeveen klimt steeds verder uit het financiële dal omhoog en kan weer nieuw beleid maken.

Hoogeveen klimt steeds verder uit het financiële dal omhoog en kan weer nieuw beleid maken. Foto: André Weima

Hoogeveen is in financieel opzicht aan de beterende hand, maar de gemeente heeft nog onvoldoende vet op de botten.

,,Er is ruimte voor nieuw beleid, maar we hebben nog niet voldoende geld achter de hand’’, schetste wethouder Derk Reneman van financiën de huidige situatie. Er zijn zorgen over de hoeveelheid geld die de gemeente de komende jaren van het Rijk krijgt.

In de voorbije jaren stroomden de euro’s vanuit Den Haag zeer rijkelijk naar Hoogeveen. Reneman: ,,Ik heb niet eerder een periode van vier, vijf jaar meegemaakt waarin er zó veel geld naar de gemeenten kwam.’’ Een enorme mazzel, typeert hij, maar ook lastig te plannen.

Waarschuwing

En geen reden om uitbundig de horlepiep te gaan dansen. ,,Want de komende jaren kan dat beeld volslagen tegenovergesteld zijn’’, waarschuwt Reneman. ,,Bij het Rijk denken ze er over om de geldkraan dicht te draaien. Dan hebben we als gemeente wel in één keer een flinke klap geld minder te besteden en moeten we mogelijk weer gaan bezuinigen.’’

Hij doelt op de zogeheten ‘ravijnjaren’. Geen gemeente in Nederland weet hoeveel geld er in 2026 en 2027 vanuit Den Haag komt. Mogelijk moeten de gemeenten het met tweederde minder stellen. Dat maakt het voor bestuurders lastig om toekomstplannen te maken. Bijvoorbeeld ook omdat niet duidelijk is wat de inflatie gaat doen of hoe de woningmarkt zich ontwikkelt.

Kadernota

,,Voorzichtig opereren en wijs omgaan met geld blijft van belang’’, vindt Reneman. Hij zei dat dinsdag tijdens de presentatie van de kadernota, ter voorbereiding op de nieuwe begroting van Hoogeveen. In de kadernota geeft de gemeente aan wat ze het komende jaar gaat doen met het geld.

De bijeenkomst gaf een inkijkje in de plannen van Hoogeveen, waar na de voorbije politieke en financiële crisis weer meer mogelijk is. Die pijnlijke erfenis uit 2020, gevolgd door bezuinigingen en beleidsmatige stilstand, heeft (diepe) sporen nagelaten. Zo moet veel achterstallig onderhoud in (school)gebouwen, wegen, fietspaden en groen worden weggewerkt.

Spaarvarken

,,Er is in Hoogeveen zicht op het eind van de tunnel’’, omschreef Reneman de financiële situatie. ,,Maar in de spaarpot zit nog onvoldoende geld.’’ Hoogeveen moest ook van ver komen: in 2020 was het spaarvarken leeg, inmiddels ligt er toch weer zo’n 50 miljoen ‘op de plank’. Een deel daarvan wordt gebruikt voor het wegwerken van verwachte financiële tekorten in de komende jaren.

Reneman complimenteerde de gemeenteraad voor de terughoudendheid met uitgaven en de Hoogeveense samenleving voor het opgebrachte begrip en geduld. Of, zoals het in de kadernota enigszins weeïg is verwoord: ‘Ook in deze magere jaren hebben we als samenleving en gemeente elkaars hand stevig vastgehouden’.

Inwoners

De gemeente wil de komende jaren de band met de samenleving (verder) versterken. Naast het aanstellen van gebiedswethouders wil het college gebruik maken van de kracht en kennis van inwoners.