Hoogbegaafdheidsklas Krullevaar Hoogeveen stopt ondanks gedane beloftes. Ouders zijn boos: 'Niemand wil de verantwoordelijkheid dragen'

De hoogbegaafdheidsklas in de Krullevaar in Hoogeveen stopt, omdat de benodigde onderwijskwaliteit niet geleverd zou kunnen worden. Ouders zijn het er niet mee eens.

Krullevaar Hoogeveen.

Krullevaar Hoogeveen. Foto: Google Street View

De Kwadraatklas in Hoogeveen kent twee turbulente jaren. Anderhalf jaar geleden kondigde bestuurder Gerard Janze van PricoH aan de kleine school van negentien hoogbegaafde kinderen te willen sluiten. Het was destijds te duur. Maar in mei 2021 werd de school ‘gered’ door het samenwerkingsverband van alle scholen in Hoogeveen, die er gezamenlijk de schouders onder wilden zetten in het belang van de regio.

Het afgelopen jaar verliep het onderwijs allesbehalve soepel. De hoogbegaafde leerlingen, in een klas gemixt van 6 tot 12 jaar, hebben specialistische begeleiding nodig. Ze vertonen problematisch gedrag als ze geen extra uitdaging krijgen. Maar ervaren leerkrachten stapten op door managementbeslissingen, waardoor docenten zonder relevante kennis en ervaring voor de klas kwamen.

Afspraken zoals: ‘er staan altijd twee onderwijsbevoegden voor de klas’ werden niet waargemaakt. „Er waren ongeregeldheden, zelfs leerlingen die wegliepen van school”, vertelt ouder Tessa Wimmenhove uit Hoogeveen.

„Afgelopen jaar was een verloren jaar. Dat namen we voor lief, omdat het samenwerkingsverband een projectleider aan had genomen om te kijken hoe dit onderwijs aangepakt kon worden.” Groot was de woede toen zes weken voor de zomervakantie de stekker eruit ging. Een enkeling onderzoekt gerechtelijke stappen.

Probleem: wie is verantwoordelijk?

Volgens Leon ’t Hart, directeur van samenwerkingsverband ‘PO2203’, is de oorzaak van die beslissing niet een tekort aan geld of personeel zoals RTV Drenthe onlangs meldde. Het samenwerkingsverband staat namelijk financieel garant en bij een sollicitatieronde zijn onlangs genoeg geschikte leerkrachten gevonden.

Nieuws

menu