Hoe toegankelijk is Hoogeveen op het moment met de auto? Meerdere wegafsluitingen tegelijk

Dat Hoogeveen bekend staat om de vele rotondes die worden aangelegd is inmiddels wel bekend. Maar waarom sluit de gemeente bijna alle wegen tegelijk af voor dit soort werkzaamheden?

De A28 tussen Meppel en Hoogeveen.

De A28 tussen Meppel en Hoogeveen. Foto: André Weima

Normaal gesproken zou een automobilist in 10 tot 15 minuten van de ene kant naar de andere kant van Hoogeveen kunnen rijden.

Maar op dit moment kan er al snel wat bij op worden geteld. Veel wegen liggen open en er moeten veel omwegen worden aangedaan om bij de uiteindelijke bestemming te komen.

Veel inwoners van Hoogeveen weten niet altijd af van deze omleidingen of afsluitingen. Bij de kruising van de Vos van Steenwijklaan met de Kanaalweg ligt het kruispunt eruit voor de aanleg van een nieuwe rotonde. Om toch in het centrum te komen vanaf Krakeel moet er via de Mr. Cramerweg worden gereden.

Deze weg is daarom drukker dan normaal. Bewoners en bedrijven aan de Kanaalweg kunnen wel de weg gebruiken en mogen zelfs tegen de richting in naar hun bestemming rijden. De rotonde die wordt aangelegd op het kruispunt moet de doorstroming naar het centrum versnellen. Maar het project is pas in november klaar.

Fluitenberg en klaverblad

De komende weken zal ook de A28 richting Fluitenberg en de A28 op het Klaverblad worden afgesloten. Op 10 september wordt er een nieuwe asfalt laag aangelegd op het klaverblad en zal er bij afslag Fluitenberg begonnen worden met het eerste deel van de nieuwe rotondes.

Op 16 en 25 september is de afslag op de A37 bij Hollandscheveld en Hoogeveen oost dicht voor asfaltwerkzaamheden. „Er zal zo nu en dan ook ‘s nachts worden gewerkt en daarom zijn sommige op- en afritten ook in de nacht afgesloten. Automobilisten moeten de borden die aan de zijkant van de weg als omleiding worden gegeven volgen. We willen hiermee voorkomen dat er sluipverkeer ontstaat, vooral vanaf Fluitenberg en Pesse”, vertelt de persvoorlichter van de gemeente. „Dat alles tegelijk gebeurt is goed uit te leggen.

Het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert kan zo één keer worden ingehuurd in plaats van meerdere keren in het jaar.” Het is niet de eerste keer dat de gemeente besluit meerdere toegangswegen tot het centrum tegelijk dicht te gooien. „Het is inderdaad al vaker voorgekomen dat meerdere wegen tegelijk dicht zijn. Het is niet om de inwoners dwars te zitten maar het past gewoon op dat moment het beste”.

Zuidwolde - Koedijk

Op de Zuidwoldigerweg richting Zuidwolde ligt een deel van de weg er in september ook een paar dagen uit. De fietsoversteekplaats van de Koedijk wordt aangepakt. Voordat Nijstad werd gerealiseerd kon hier nog met de auto worden doorgestoken, maar die sluiproute is al jaren dicht. „De weg kan een aantal dagen gesloten zijn maar dat wordt wel tijdig aangegeven”.

Middenveldweg - Toldijk

De werkzaamheden van de Middenveldweg - Toldijk zijn sinds twee week bezig. Er moeten twee rotondes komen om zo de doorstroom vanaf de snelweg te verbeteren. Voor de renovatie van de Middenveldweg is er een app ontwikkeld. Op de app wordt aangegeven welke omleidingswegen druk zijn en welke het snelst zijn. Zo wordt er voorkomen dat iedereen langs dezelfde weg rijdt.

„We kunnen niet voorkomen dat mensen via sluiproutes gaan rijden en we hopen dat alle werkzaamheden aan deze wegen vlotten zodat het voor het eind van het jaar is afgerond.”

Voltastraat

De Voltastraat vanaf de Edisonstraat, ter hoogte van Sent Waninge, is deze week ook niet toegankelijk voor weggebruikers. Hier wordt het asfalt vernieuwd en eventuele gaten gevuld.

Bestemmingsvervoer mag de weg wel gebruiken of moet verderop parkeren. De Lavalstraat en de Weberstraat zijn vanaf de Dieselstraat bereikbaar.

Spoorbrug

In oktober gaat de snelweg richting Fluitenberg tijdelijk dicht om de spoorbrug aan te pakken. In het weekend van 8 tot 10 oktober kan er van één rijbaan gebruik worden gemaakt.