Hoe staat het met uitval van docenten in Hoogeveen? 'Veel besmettingen, maar situatie bij ons iets rooskleuriger dan het landelijke beeld'

Meer dan 5 miljoen coronabesmettingen vastgesteld in Nederland. ANP

Bijna een kwart van alle docenten zit momenteel thuis vanwege corona, meldde maandag de Algemene Vereniging Schoolleiders. En vervanging is niet meer te vinden. Hoe is de situatie in Hoogeveen?

„Rooskleuriger dan het landelijke beeld gelukkig”, vertelt Ronnie Geuzinge, directeur Bedrijfsvoering van het Roelof van Echten College (RvEC). Van de ongeveer 235 docenten zijn er op dit moment zo’n 10 positief getest op corona. „Er is daardoor sprake van lesuitval. We proberen, als de docenten daarvoor niet te ziek zijn, wel te organiseren dat ze vanuit huis online les kunnen geven.” Volgens Geuzinge worden er, na de laatste versoepeling van de regels, geen complete klassen meer naar huis gestuurd. „In de periode van de regel ‘3 besmettingen in de klas, klas naar huis’ is dat uiteraard ook bij ons meerdere malen voorgekomen.” Van alle leerlingen van het RvEC zit ongeveer 12 procent momenteel thuis vanwege corona.

Rooster aangepast

Ook op RSG Wolfsbos valt het in vergelijking met de landelijke cijfers wel mee. „Wij hebben ongeveer 130 docenten waarvan er de afgelopen week gemiddeld 15 docenten thuis waren in verband met corona. Gemiddeld 11 procent dus”, rekent woordvoerder Sytske Poppinga voor. Het rooster wordt volgens haar aangepast naar kortere dagen en een aaneengesloten lesrooster voor leerlingen. „Ook geven wij incidenteel een enkele klas een dag online les. Individuele leerlingen in quarantaine kunnen gestreamde lessen volgen.” Incidenteel worden klasse naar huis gestuurd. In totaal is dat de afgelopen twee weken acht keer gebeurd. RSG Wolfsbos telt ongeveer 1390 leerlingen. 13 procent van hen heeft de afgelopen twee weken thuis gezeten omdat zij zelf corona hadden of in quarantaine moesten. „Ondanks de uitval van docenten en de afwezigheid van leerlingen verloopt het onderwijsproces goed. Wij hebben de afgelopen twee jaar geleerd om in te spelen op de veranderende omstandigheden als gevolg van Covid. Naast digitalisering is bovenal de inzet en flexibiliteit van docenten een belangrijke reden dat het onderwijsproces zo goed mogelijk doorgaat.”

‘Golft door Hoogeveen’

Jacqueline Verheggen, directeur-bestuurder van Bijeen, de overkoepelende organisatie voor 14 openbare basisscholen in de gemeente Hoogeveen, zegt veel last te hebben van coronabesmettingen onder leerkrachten. ,,Helaas moeten wij zo nu en dan groepen naar huis sturen. Waar mogelijk proberen we dat natuurlijk te voorkomen door collega’s, denk aan parttimers, extra te laten werken.” In totaal zijn er zo’n 160 leerkrachten werkzaam voor Bijeen. ,,Daarvan zit nu ongeveer 10 procent thuis door een coronabesmetting”, weet Marga Schonewille, HRM-manager bij Bijeen. ,,Het is dus nog niet zo ernstig als het landelijke beeld laat zien. Het lijkt te golven door Hoogeveen. Het ene moment is het in die wijk heftig, het andere moment in een andere wijk.” Leerkrachten die zich niet ziek voelen proberen online les te geven, maar ook onderwijs-assistentes en collega’s nemen klassen over. Schonewille: „Het is veel schakelen. Ondertussen neemt het aantal besmettingen alleen maar toe.” Stichting Bijeen is aangesloten bij een invalpool voor de wijde regio. „Daarin zitten zo’n 380 leerkrachten, maar die zijn allemaal bezet en dat is eigenlijk al twee jaar zo.” Hoeveel leerlingen besmet zijn op de scholen van Bijeen, is onbekend. ,,Eerder hielden we dat keurig bij, maar dat is niet meer te doen. De scholen zelf houden dat uiteraard wel bij.”

‘Alle invalpools zijn leeg’

Gerard Janze, directeur-bestuurder van PricoH, die dertien christelijke basisscholen onder beheer heeft, kan geen exacte aantallen noemen, maar bevestigt dat veel leerkrachten thuis zitten. ,,Op alle locaties is het best heftig. Met veel kunst- en vliegwerk proberen we alles in de benen te houden, maar helaas moeten we soms klassen naar huis sturen.” Janze hoopt dat de top snel bereikt wordt zodat na de voorjaarsvakantie alles zo veel mogelijk terug naar normaal kan. ,,Ik ben een optimist, maar soms word je er wel moe van. Alle ontwikkelingen liggen stil, je bent alleen maar bezig met het regelen van invallers.” PricoH is aangesloten bij meerdere invalpools. ,,Maar die zijn allemaal leeg. Zelfs de commerciële bureaus hebben niemand meer beschikbaar”, verzucht Janze.

Vraagt flexibiliteit

Het Alfa-college heeft circa 181 docenten, waarvan momenteel een behoorlijk aantal thuis zit. Toch valt de lesuitval mee. ,,Zij blijven online les geven omdat de mate van ziekzijn over het algemeen erg meevalt. Sommigen zijn thuis omdat een huisgenoot positief getest is. Er zijn bovendien collega’s die lessen van elkaar overnemen”, vertelt directeur Jan Berend van der Wijk. Slechts incidenteel worden klassen naar huis gestuurd. ,,Wanneer het echt niet anders kan.” Ook het aantal leerlingen met corona is aanzienlijk, verspreid over alle opleidingen. Van der Wijk: „Een en ander vraagt veel van de flexibiliteit van onderwijsteams, roostermakers, het schakelen tussen fysiek en online lesgeven et cetera. Maar we worden er ook meer bedreven in en tegelijkertijd hoopt iedereen natuurlijk dat we ooit weer naar een meer normale situatie terug kunnen.”

Nieuws

menu