Hoe staat het met de school van Frank? Stichting Shoma bouwt een school in Tanzania

De ouders van de leerlingen moeten kilometers lopen voor schoon water. Foto: Frank Bigirwamungu

Een aantal jaar geleden heeft de Hoogeveensche Courant regelmatig aandacht besteedt aan de school in Tanzania van de stichting Shoma. Maar hoe staat het nu eigenlijk met die school en met de leerlingen?

De school is voor het eerst volledig gevuld met een kleuterklas en de reguliere klassen één tot en met zeven. In totaal mogen er 205 leerlingen genieten van onderwijs op de school. Twaalf leraren geven les en verder zijn er nog zeven andere personeelsleden zoals een kok, buschauffeur en bewakers. De kinderen beginnen de dag met een kom pap en een broodje. Tussen de middag bereidt de kok een warme maaltijd voor de kinderen. Alle lessen worden in het Engels gegeven waardoor de leerlingen, wanneer zij van school gaan, meer kansen hebben in het eigen land of over de hele wereld.

Nieuwe eetzaal en trappen

Ondanks dat er al les wordt gegeven in het gebouw is het nog niet helemaal af. Er is sinds kort een nieuwe eetzaal gerealiseerd en er worden aan de buitenkant trappen aangelegd om de eetzaal beter te bereiken. Ook wordt er een stenen goot gemaakt om het water dat van de berg stroomt tijdig op te kunnen vangen of af te voeren.

De laatste twee maanden is het duidelijk geworden dat de vier jaar geleden geslagen waterbron haast geen water meer geeft. Dat is in Tanzania een groot probleem. De keuken in het gebouw is veel water nodig bij het koken en het afwassen en de toiletten moeten drie keer per dag worden schoongemaakt. Elke dag lopen ouders enkele kilometers met jerrycans om de school te voorzien van water, maar nu de zomer in aantocht is zal die bron snel uitdrogen. „Het is voor onze stichting van groot belang dat we snel over voldoende geld beschikken. Het slaan van een tweede bron is van levensbelang voor onze school. Ook de recent aangelegde moestuin heeft water nodig. Zonder water drogen de groenten snel uit en de prijzen voor groenten in Tanzania rijzen de pan uit”, vertelt Frank Bigirwamungu. Er zijn op dit moment 170 bananenbomen geplant maar zonder water zullen deze niet lang overleven. „De hoogste prioriteit in het proces rondom deze school is nu het boren naar een nieuwe waterbron.”

Al met al is de school bijna helemaal klaar. De grootste uitdaging ligt nu bij de tweede waterbron, die kosten lopen al snel op tot 14.000 euro. Voor meer informatie of een donatie kan gekeken worden op www.shoma.nl

Nieuws

menu