Hoe maak je kunst beleefbaar voor mensen die amper wat zien? Scholieren uit Hoogeveen, Emmen en Coevorden buigen zich over dit vraagstuk met werken van Van Gogh

Heily Stoel-Snater van Van Gogh Huis Drenthe overhandigt de opdracht aan een van de leerlingen.

Ruim 130 technasiumleerlingen van het Roelof Van Echten in Hoogeveen, de Nieuwe Veste in Coevorden en in Hardenberg en het Hondsrug College in Emmen gaan zich de komende weken buigen over hoe je drie werken van Vincent van Gogh ‘beleefbaar kunt maken’ voor blinden en slechtzienden.

„In het Van Gogh jaar 2023 en in het jaar dat het Van Gogh Huis Drenthe 20 jaar bestaat is het de bedoeling zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de belangrijke Drentse periode van Van Gogh. Genieten van kunst is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is het aan de leerlingen de vraag een oplossing te bedenken voor het beleefbaar maken van kunst voor blinden en slechtziende”, aldus woordvoerder Danielle Gierveld.

Het gaat om drie werken die Van Gogh heeft gemaakt in de tijd dat hij in Drenthe verbleef: Onkruid verbrandende boer, Turfboot met twee figuren en de Ophaalbrug bij Veenoord.

Vooronderzoek

De leerlingen hoeven deze opdracht niet alleen te doen. Vooronderzoek doen is volgens Gierveld belangrijk in hun opleiding. „Naast de begeleiding die ze krijgen van hun docenten komt er een ervaringsdeskundige langs in de klas om te vertellen hoe het is om niet of nauwelijks te kunnen zien, gaan de leerlingen zelf in een museum ervaren hoe het is om niets te zien én zullen gemaakte prototypen getest worden door blinde en slechtziende mensen.

Op 9 juni vindt in Nieuw Amsterdam de finale plaats. Per school worden er drie finalisten aangewezen. Per schilderij zal een deskundige jury uiteindelijk één team uitkiezen met de beste oplossing. De beste oplossing krijgt een plekje in het Van Gogh Huis Drenthe.

Nieuws

menu