Hoe de Rahders Drenthe veranderden genomineerd voor Drentse Historische Prijs 2020

Kees Opmeer met zijn boek Hoe de Rahders Drenthe veranderden. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het boek Hoe de Rahders Drenthe veranderden is genomineerd voor de Drentse Historische Prijs 2020. Dat maakte juryvoorzitter Jetta Klijnsma, tevens commissaris van de koning, vanmorgen bekend op RTV Drenthe.

Het boek, dat is geschreven door Kees Opmeer uit Ruinen, gaat de strijd aan met de boeken Faber pallets. Kroniek van een familiebedrijf door Kees Faber en Franse para’s in Drenthe door Harold de Jong.

Hoe de Rahders Drenthe veranderden gaat over de ‘veenbazen met een hart’ vertelt de geschiedenis van de familie Rahder, die drie generaties lang turf won langs de Hoogeveensche Vaart in Noordscheschut. Peter Voerman, kleinzoon van de laatste vervener Jaap Rahder, heeft een uitgebreid familiearchief op zolder staan. Dat werd de basis voor het boek dat vol staat met persoonlijke documenten. Veel foto’s maar ook liefdesbrieven en brieven waarin de Rahders ruzies met elkaar uitvechten.

De DHV-prijs 2020 bestaat naast een juryprijs van 1.000 euro uit een publieksprijs. Die is dit jaar een kunstwerk van beeldend kunstenaar Bert Heemstede uit Roden. Voor de publieksprijs kan tot 21 maart 12 uur ‘s middags worden gestemd op de website van de Drentse Historische Vereniging. De eerste genomineerde wordt zondag 28 februari aan de luisteraar voorgesteld in het Radio Drenthe-programma Drenthe Toen.

Zondagmiddag 21 maart wordt de DHV-prijs tussen 13.00 en 14.00 uur door commissaris van de koning Jetta Klijnsma uitgereikt in de live-uitzending van Drenthe Toen op Radio Drenthe.