Hoe de Joodse gemeenschap ten onder ging in Hoogeveen

Het Joods monument in Hoogeveen Foto: Albert Metselaar

Historicus Albert Metselaar doet nog altijd onderzoek naar wat zich in oorlogstijd heeft afgespeeld rondom de Joodse gemeenschap in Hoogeveen. Hij vertelt hierover op 4 oktober in de bibliotheek van Hoogeveen.

Metselaar legde bloot wat leidde tot de ondergang van de Joodse gemeenschap. Hij hield zich ook bezig met de rol van burgemeester Tjalma en de onder hem functionerende ambtenaren. Verder zocht hij de dossiers door van andere gemeenten in Drenthe. Hij doet nog altijd nieuwe informatie op. „Recent openbaar geworden stukken hebben heel wat nieuwe informatie opgeleverd. Die geeft soms een totaal ander beeld op de werkelijkheid dan men ons heeft doen geloven.”

Wat deed het verzet, was er al verzet, en hoe is het verzet in de loop van de oorlog omgegaan met Joodse vluchtelingen c.q. onderduikers? Hoe wisten sommigen te overleven?

Een van de hoogtepunten van de avond is een live-gesprek met Herman Braaf uit Israël, samen met Truus Stern de laatste overlevenden van de vooroorlogse Joodse gemeenschap van Hoogeveen.

Vanaf 2 oktober - de dag van een centrale herdenking bij het Joodse gedenkteken aan de Zuiderweg - is het hele onderzoek naar het wegvoeren van de Joodse gemeenschap van Hoogeveen in te zien in een gratis te downloaden ebook,

De lezing begint om 19.30 uur in de bibliotheek. Opgave vooraf is niet nodig. Er is gelegenheid voor een vrije gift.

Nieuws

menu