Historische avond rondom Joodse Gemeenschap Hoogeveen in de Bibliotheek

Joods monument in Hoogeveen. Foto Albert Metselaar

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Joodse gemeenschappen in de noordelijke provincies werden opgepakt, op en rond 2 en 3 oktober 1942. Los van de inwoners van het Noorden, werden ook de Joodse werkkampen ontruimd. Op 4 oktober geeft historicus Albert Metselaar een lezing over dit onderwerp bij Bibliotheek Hoogeveen.

In die dagen in 1942 kreeg Westerbork in korte tijd 17.000 nieuwe gevangenen. Albert Metselaar deed onderzoek naar wat er precies in Hoogeveen is gebeurd en legde bloot wat leidde tot de ondergang van de Joodse gemeenschap. Hij hield zich ook bezig met de rol van burgemeester Tjalma en de onder hem functionerende ambtenaren. Verder onderzocht hij de dossiers van andere gemeenten in Drenthe. Wat deed het verzet, was er al verzet, en hoe is het verzet in de loop van de oorlog omgegaan met Joodse vluchtelingen c.q. onderduikers? Hoe wisten sommigen te overleven?

Gesprek met Herman Braaf uit Israël

Tijdens de lezing wordt een gesprek gevoerd met Herman Braaf uit Israël. Hij is samen met Truus Stern één van de laatste overlevenden van de vooroorlogse Joodse gemeenschap van Hoogeveen. Verder is er veel informatie beschikbaar uit recent openbaar geworden stukken, die soms een totaal ander beeld op de werkelijkheid geven dan men ons heeft doen geloven.

Lezing

De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Vooraf opgeven is niet nodig. Belangstellenden zijn vanaf 19.00 uur welkom. De lezing begint om 19.30 uur bij Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27.

Nieuws

menu