Band Hiigo van zanger Hans van der Werf uit Echten start wereldtour in Siberië en dat smaakt naar meer: 'Wat een cadeautje!'

Hiigo, de band van zanger Hans van der Werf uit Echten, is zondag een wereldtour gestart. In Nederland welteverstaan. Met op de tourlijst plaatsnamen als Frankrijk, America, Egypte en De Krim. De aftrap werd gegeven in Siberië, op minicamping De Zandgaten. Onder een stralende zon en omringd door blije campinggasten en buurtbewoners gaven de vijf bandleden een intiem miniconcert. Dat smaakte naar meer.

Het optreden van Hiigo op minicamping De Zandgaten viel in de smaak.

Het optreden van Hiigo op minicamping De Zandgaten viel in de smaak. Foto: NDC Mediagroep

,,Wat een cadeautje!” Campinggast Katja straalt. Samen met haar man Ronald verblijft ze slechts twee dagen op camping De Zandgaten. ,,Om onze zoon te laten wennen aan alleen thuis zijn.” Dan met een lach: ,,Of misschien wel vooral andersom, dat wij er zelf aan wennen.” Ze vallen met hun neus in de boter. Eigenlijk zou het stel uit Raalte vanmorgen al huiswaarts keren, maar met het miniconcert in het vooruitzicht besloten ze dat enkele uren uit te stellen. En daar hebben ze geen moment spijt van. ,,Het idee van de wereldtour alleen al is zo leuk bedacht”, vindt Katja. Ronald vertelt: ,,We hebben vooraf wel even op YouTube gekeken of de muziek van Hiigo ons bevalt. We hebben een brede muziekstijl, maar vonden we het echt niets, dan waren we al vertrokken.”

Campingeigenaar Alix Carrière komt ondertussen met parasolletjes aanzetten, om gasten die op lange houten bankjes hebben plaatsgenomen van enige schaduw te voorzien. Enkele campinggasten kiezen een schaduwplekje onder hun eigen luifel. Geen probleem, want de muzikanten staan midden op het grasveld, goed zichtbaar en hoorbaar voor iedereen. Het prachtige weer en de gemoedelijkheid geven haast een festivalsfeertje.

Noot gekraakt

Het muzikale vijftal speelt Nederlandstalige eigen geschreven liedjes. Vrolijke nummers zoals ‘Waar het valt of staat’, maar soms moet er ook een noot gekraakt worden, bekent Van der Werf, met een gevoelig luisterliedje met de veelzeggende titel ‘Laat met los’ als resultaat. Ook is er een klein, lief liedje over Van der Werfs vriendin Anna. ‘Jij vertraagt de wereld als je lacht’, zingt hij. De enige twee covers zijn Bagagedrager van Spinvis en ter afsluiting Zaterdag van BLØF, waarvan het refrein uit volle borst door de aanwezigen wordt meegezongen.

De bandleden grijpen deze wereldtour aan om hun zelfgeschreven liedjes uit te proberen. Om te kijken hoe ze vallen. Ook met het oog op Eurosonic Noorderslag, waar ze komend jaar mogen optreden. Niet voor niets vragen ze nadrukkelijk om kritiek. „Misschien zijn er iets te veel gevoelige, rustige liedjes achter elkaar gezet. Wellicht kan er een meer up-tempo nummer tussen geplaatst worden”, oppert iemand. Dankbaar reageren de muzikanten: „Dit helpt ons verder.”

‘In voor leuke dingen’

Toen ze de mail ontving met de aanvraag van de band, was campingeigenaar Alix direct enthousiast. ,,Het ludieke idee van de wereldtour sprak mij aan. Ik ben altijd in voor dit soort dingen. Leuk voor de gasten én leuk voor mijzelf, want ik ben een muziekliefhebber.” Niet voor niets doet ze na afloop de uitnodiging aan de bandleden om de cirkel in Siberië weer rond te maken en dus nogmaals een optreden te verzorgen op haar camping.

Het idee van de wereldtour is afkomstig van Van der Werf, die in Echten woont en op een dag aan het wandelen was in Kremboon in Tiendeveen. Hij ontdekte camping De Zandgaten, waarna het balletje is gaan rollen. ,,Het voordeel van spelen op een camping is dat er altijd publiek aanwezig is. Mensen die wij anders misschien niet zouden bereiken. Het is bovendien klein en intiem” Daarom vindt elk optreden daadwerkelijk op een camping plaats. Eigenlijk wilden ze ook naar Nieuw Moscou. Met een lach vertelt de zanger: ,,Maar het bleek te gaan om een nudistencamping. De eigenaren vonden een optreden van ons toch niet zo geslaagd.”

Droom om door te breken

Hiigo is een vriendengroep rondom Van der Werf en bestaat sinds januari dit jaar. Sindsdien zijn zo’n negen nummers geschreven. Binnenkort duiken de muzikanten de studio in om een EP op te nemen, die in januari verschijnt. Ze willen dolgraag aan de weg timmeren. ,,En dan zien we wel waar we uitkomen.” Maar de ultieme droom is en blijft om door te breken.

De heren hoeven er geen seconde over na te denken: de Siberische start van de wereldtour voelt goed. Zij zijn klaar voor meer. Dinsdag vindt het volgende optreden plaats, om 19.00 uur op camping De Boergondiër in De Krim.