Kunstroute gaat op weg naar Vincent - Theun Krikken (deel 11) 'Het werk van Vincent is een belevenis in verf'

Theun Krikken. Foto: Theun Krikken

De Kunstroute Hoogeveen gaat op weg naar Vincent. Komend jaar staat in het teken van Van Gogh en dat wil de kunstenaarsorganisatie niet aan zich voorbij laten gaan. Op weg naar Vincent is dit jaar dan ook het thema van de Kunstroute. De kunstenaars is gevraagd zich door deze Nederlandse kunstenaar te laten inspireren, net zoals de organisatie ook later het komend kunstseizoen ook de Hoogeveners gaat uitdagen.

Hoogeveen wil mensen vooral laten inspireren door de drie ontbrekende schilderijen waarover Vincent schrijft aan z’n broer Theo. De komende weken komen diverse lokale kunstenaars aan het woord over Vincent en hun visie op zijn werk. Deze week: is het woord aan Theun Krikken.

Heb jij iets met Van Gogh?

„Ja. Wie niet? Met zo’n bijzonder mens moet je bijna wel iets hebben. Is het niet om zijn werk, dan ongetwijfeld door zijn levensgeschiedenis. Zijn onvermoeibare drang om te schilderen is bijzonder. In zijn werk zie je de spanning om iets te kunnen betekenen voor zijn omgeving en zijn angst om afgewezen te worden. De drang om te schilderen herken ik wel bij mijzelf. Het werk van Vincent is een belevenis in verf.”

Ben je al op zoek gegaan hoe Vincent jou zou kunnen inspireren?

„Niet zo zeer op zoek gegaan. Maar zijn vlotte manier van schilderen boeit mij. Ook zijn belevenissen weet hij als geen ander in een prachtige sfeer te vertalen op het doek. Dat inspireert mij zeker.”

Wat inspireert jou in de werken van Vincent?

„De prachtige sfeer in zijn werk spreekt mij erg aan. Sfeer in kleurgebruik en zijn losse toets.”

Hoe ver ga jij in jou kunstuitingen?

„Na een arbeidzaam leven heb ik meer tijd gekregen om opnieuw het schilderen op te pakken. Er gaat bij mij dan ook veel tijd in het schilderen en tekenen zitten. Daar gaan dan ook wel eens persoonlijke momenten voor aan de kant. Nieuwe technieken aanleren, ideeën omzetten in beelden daarin raak je nooit uitgeleerd. Vandaar dat ik met regelmaat kennis op doe bij andere kunstenaars.”

Gaat het werk van Van Gogh ook iets in jou los maken, denk je?

„Als beeldend kunstenaar heb je een gave meegekregen om creatief te presteren. Daar moet je maximaal gebruik van maken. Een ieder doet dat op zijn eigen manier. Vincent vond het heel belangrijk om de samenleving waar hij leefde af te beelden. En dat waren met zijn portretten juist niet van prominente rijke lui maar vaak van hardwerkende arme mensen. Mensen zo af te beelden was in zijn tijd erg ongewoon. Ik denk dat dat wel iets heeft losgemaakt in mij.”

Nieuws

menu