Het verhaal van Annie Post: De vrouw die terecht kwam in het verzet en onderduikers hielp

Annie Post.

Annie Post. Foto Onderduikersmuseum Nieuwlande

In het Onderduikersmuseum in Nieuwlande wordt van 19.30 uur tot 21.30 uur op woensdagavond 17 mei een lezing gegeven door Jan-Willem van de Kolk over Annie Post.

Aan de hand van brieven, geluid- en videofragmenten vertelt Van de Kolk over de vrouw. Johannes en Dien Post zijn in de regio bekend. Marinus Post en zijn vrouw Annie hebben beide een bijzonder oorlogsverleden. De twee trouwden in 1925 en zijn op een boerderijtje in Dalerpeel gaan wonen.

In 1940 verhuisde het gezin naar een nieuwe boerderij in Kampen. Hier raakten ze al snel betrokken bij het verzet en het verbergen van onderduikers. In augustus van 1943 is er een inval gedaan in de boerderij. Marinus lukte het om te vluchten, Annie wordt opgepakt door de politie. Dat ze uiteindelijk de oorlog overleeft is een wonder.

Van de Kolk, voormalig wethouder in Stadskanaal en Buinen, maakte een studie over Annie Post. Hij publiceerde tevens een artikel over haar in de Stentor en Het Historisch Nieuwsblad. Ook werkte hij mee aan de podcast van RTV Drenthe; Zingend door de hel.

Aan de lezing zitten kosten verbonden. Reserveren kan via reservering@museumnieuwlande.nl of via 0638038793.