Het nieuw medisch centrum in Bafuloto, Gambia is geopend: 'Gezondheid is het allerbelangrijkste in ons leven'

Medisch centrum in Bafuloto (Gambia) door de stichting De Regenboogboog voor Gambia Henk Jonker

Stichting De Regenboog voor Gambia heeft weer een project van het lijstje kunnen afstrepen. Het medisch centrum in Bafuloto is vorige week in het bijzijn van het bestuur van de stichting, de vrijwilligers en enkele genodigden geopend. Hoogevener Henk Jonker is aan het reizen door Gambia en mocht bij dit heugelijke feit aanwezig zijn

De rit naar het nieuwe medische centrum in Gambia duurde lang. Op veel plaatsen wordt er aan de verbreding van de hoofdwegen gewerkt waardoor er files ontstaan en er omgereden moet worden. Jonker en een de groep waarmee hij in een busje zit moeten over een hobbelige weg verder het binnenland in. Na anderhalf uur te hebben gereden komt de groep aan bij het medisch centrum in Bafuloto. Op het terrein van de kliniek wordt zelfs op de dag van de opening nog werk verzet. In oktober is de bouw van het medisch centrum begonnen en nu worden de laatste puntjes nog op de i gezet.

Er staat een prachtig gebouw met onder andere onderzoek- en observatiekamers en een kleine apotheek. De patiëntenkamers zijn allemaal voorzien van hoog- en laagbedden, klamboes, toiletten en doucheruimtes. Op hetzelfde terrein zijn ook de verblijfsruimten gerealiseerd voor het personeel.

It’s gambian time

Rond 10.30 uur werd het startsein gegeven voor de officiële opening van het medisch centrum maar wat veel mensen van Gambia weten is dat het allemaal z’n rustige gangetje gaat. Om 11.30 uur werd er nog niet omgekeken naar de opening en werd de bekende kreet: ‘it’s gambian time’ zijn eer nagedaan. Afrika heeft zelfs een gezegde over Europa: ‘In Europa heeft men de klok, maar hier heeft men de tijd’.

Uiteindelijk kreeg de officiële opening toch vorm en waren er 10 verschillende sprekers aanwezig. Stichting De Regenboog voor Gambia werd in elke toespraak opnieuw bedankt voor hun harde inzet en de goede samenwerking tussen de plaatselijke bevolking en de overheidsinstanties. Wim Annen, de voorzitter van de stichting heeft er voor gezorgd dat er in korte tijd, voor de inwoners van Bufaloto was het erg snel, een medisch centrum is gebouwd. Ook Annen bedankte in zijn toespraak alle aanwezigen en de sponsoren in Nederland voor hun hulp.

De stichting heeft voor dit soort projecten nog altijd vrijwilligers en donaties nodig. Een donatie kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL75INGB 0000 7088 07 t.n.v. St. De Regenboog voor Gambia.

Nieuws

menu