Jefta van Bekkum laat aan het Gedempte Hoofddiep in Kerkenveld anderen via drie telescopen meegenieten van de zon en de maan. 'Het is gaaf om ze op deze manier te kunnen zien'

Kijken naar de maan.

Kijken naar de maan. Foto: NDC Mediagroep

De zon of de maan van dichtbij bekijken? Dat kon maandagavond op de kruising Gedempte Hoofddiep-Zandmeerswijk in Kerkenveld. Daar had Jefta van Bekkum op een zandpad tussen twee akkervelden een drietal telescopen neergezet. Zijn oproep op Facebook om tussen 19.30 en 20.30 uur een kijkje te komen nemen, werd door een tiental mensen ter harte genomen.

Jefta glundert. Hij vindt het zichtbaar mooi om uitleg te geven. ,,Dit is mijn hobby. Ik dacht: het is vakantie en kinderen vinden dit onderwerp ook vaak leuk, dus ik zet een paar telescopen neer voor de liefhebber.”

Een grote telescoop is gericht naar de zon, twee kleinere naar de maan. Veelvuldig moet de Kerkenvelder de telescopen bijstellen om de zon en maan goed in beeld te krijgen. ,,Dat komt door de draaiing van de aarde”, legt Jefta de 8-jarige Esmee Bosma uit Hoogeveen uit, die op dat moment via de telescoop naar de zon kijkt.

,,Als je goed kijkt zie je drie zwarte vlekjes op de zon. Die lijken klein, maar zijn zo groot als de aarde. Het zijn iets koelere plekken op de zon.”

Nieuwsgierig naar het heelal

Vader Wietse Bosma zag de oproep op Facebook en besloot met zijn dochters Esmee van 8 en Tess van 6 naar Kerkenveld te rijden. ,,We waren nieuwsgierig. Het is gaaf om de zon en de maan op deze manier te kunnen zien”, vindt Wietse, terwijl hij ondertussen Tess optilt zodat ook zij goed door de telescoop, die uiteraard een zonnefilter heeft om beschadiging aan de ogen te voorkomen, kan kijken.

Wietze: ,,Ze vinden de ruimte heel interessant. We hebben er thuis ook wat boeken over. Het maakt hen nieuwsgierig naar het heelal.” De meisjes zijn het erover eens: ,,De zon is het mooist om te zien. Je ziet de hitte.”

(Lees verder onder de foto’


Zonsverduistering

Jefta is al van kinds af aan gefascineerd door de ruimte. Zijn kennis haalt hij vooral via het internet. Wat hij weet brengt hij graag over op anderen. Zo heeft hij een paar weken geleden samen met leerlingen van basisschool De Wegwijzer in Alteveer de zonsverduistering gevolgd. ,,Ze vonden het fantastisch.”

Zijn passie brengt hij ook over op zijn eigen kinderen, de Abigail (9) en Nathanaël (7). Vooral Nathanaël vindt het geweldig. ,,Ik kan hem ’s nachts wakker maken voor een raketlancering”, vertelt Jefta. ,,Waar ik zelf het meest van geniet? Het is fantastisch om tijdens een stille avond uitkijkend over de velden een planeet te zien.”

Later die avond gaat hij ongetwijfeld nog even naar buiten. ,,Om 4 over 11 vliegt het internationaal ruimtestation (ISS) over Nederland. Nee, die hoef ik niet door de telescoop te bekijken, die gaat veel te snel. Maar ik ga zeker even buiten staan om hem over te zien komen.”

Vervolg in Alteveer?

Jefta is meer dan tevreden. Hij had een man of vier verwacht. Het werden er, verspreid over het uur, zo’n vijftien tot twintig. ,,Dit gaat zeker een vervolg krijgen”, belooft hij. ,,Misschien de volgende keer in Alteveer.”