Het ijs is net iets te dun om te schaatsen in Hoogeveen: 'Het wordt een nat pak in plaats van schaatsen'

'IJsmeester' Ab Akse boort gaten in het ijs van de ijsbaan aan de Terpweg om daarna met een rolmaat de laagdikte te meten.

'IJsmeester' Ab Akse boort gaten in het ijs van de ijsbaan aan de Terpweg om daarna met een rolmaat de laagdikte te meten. Foto André Weima

Drenthe maakt zich weer op voor een winterse week, met hopelijk veel schaatspret op de natuurijsbanen. De temperatuur is al een aantal dagen onder het vriespunt geschoven. Met gevoelstemperaturen van -5 tot in de nacht wel -10 wordt de prangende vraag weer gesteld. Kan er geschaatst worden komende dagen?

Bij VIOS in Hollandscheveld zijn de vrijwilligers voorzichtig maar wel een beetje hoopvol. „Er is niet veel vorst geweest de laatste nachten. Het moet minstens drie nachten goed vriezen voordat het ijs echt dik genoeg is. Wij zijn vooral nog druk bezig met ons onderkomen. Dat krijgt al veel vorm. Als er wel geschaatst kan worden, dan zorgen we natuurlijk voor koffie en chocomelk, voor de inwendige mens”, vertelt Albert Lok van VIOS.

Kapotte pomp

In Pesse wordt het moeilijk om het ijs op tijd schaatsklaar te krijgen. De waterpomp van ijsbaan de Hoekskamp heeft het afgelopen weekend plots begeven. „We waren in het weekend al bezig met de voorbereidingen, maar de pomp is stuk. Daarom gaat het ons niet lukken om deze week de schaatsbaan te openen”, zegt Jeroen Broekman van de Pesser ijsvereniging. De ijsvereniging is in gesprek met de gemeente om te zoeken naar een oplossing. „Er is ook overleg geweest met wat lokale boeren. Misschien dat zij een idee hebben hoe we onze baan kunnen vullen”.

In Hoogeveen was de ijsvereniging dinsdag aan het begin van de middag hoopvol. Om 13.00 uur stak Ab Akse zijn rolmaat in het ijs maar helaas, ook hier is het ijs nog iets te dun. ‘Voor een nat pak in koud water verwijzen we u graag door naar het buitenzwembad’, laat de ijsvereniging weten. Als er wel geschaatst kan worden, dan laat de ijsvereniging dat weten via haar Facebookpagina.