NK Parachutespringen op 3 september van start op vliegveld Hoogeveen. 'Het gaat hier om kwalificatie voor het WK parachutespringen'

In het eerste weekend van september zullen heel wat parachutisten boven Hoogeveen te zien zijn. Foto: Hoogeveen Airport Events
Dit grote evenement zou in eerste instantie niet naar Hoogeveen komen. Vliegveld Teugen is normaal gesproken het decor van het Nationaal Kampioenschap parachutespringen maar dit jaar mag Hoogeveen het houden. „Het is een toevalligheid dat wij het mogen organiseren dit jaar. Het is sowieso al twee jaar geleden dat wij een NK hebben kunnen springen maar dat het nu in Hoogeveen kan is natuurlijk erg mooi”, vertelt André Kiers, bestuurslid Skydive Hoogeveen.
Waarom het NK niet door kan gaan op vliegveld Teugen heeft een minder leuke reden. „Een vliegtuigje heeft een noodlanding moeten maken en is daarbij zo beschadigd dat het niet meer kan vliegen. Dat vliegtuig hoorde bij een vloot parachutespringvliegtuigen. Ze hebben dus last van te weinig materiaal.” Een andere optie was het vliegveld op Texel geweest maar de sportcommissie heeft uiteindelijk het oog laten vallen op Hoogeveen.
Belangrijk evenement
De afgelopen twee jaar is er niet veel gesprongen op vliegveld Hoogeveen. Normaal zijn er meerdere wedstrijden waar de parachutisten van de Hoogeveense vereniging aan mee kunnen doen. „Het is het eerste grote evenement in twee jaar tijd en die enthousiasme merk je ook bij de deelnemers. Tevens is deze wedstrijd een kwalificatiewedstrijd voor het Wereld Kampioenschap in Amerika van volgend springseizoen.” Om mee te kunnen doen aan het WK moet dit NK gewonnen worden. Hiervoor moet worden voldaan aan verschillende disciplines.
Wedstrijddisciplines
Er zijn vier categorieën waaraan de springers kunnen meedoen. De eerste discipline, tevens de grootste discipline, is het formatiespringen. Bij het formatiespringen wordt door een groep parachutisten, tijdens de vrije val, figuren gemaakt in de lucht. Een cameraman vliegt met de groep mee en probeert alle figuren op beeld te krijgen. Elk figuur dat binnen de 35 seconden is gemaakt telt als één punt. Na tien springrondes wordt gekeken wie de meeste punten heeft.
De tweede categorie is vrij nieuw en heet: speed. Bij Speed wordt er gekeken naar wie het snelst naar beneden kan vallen. De parachute wordt niet meteen geopend, pas op een bepaalde hoogte. Kiers: „Als iemand in de skydive-houding valt dan ga je redelijk hard. Maar als iemand met zijn of haar hoofd naar beneden valt is het oppervlakte kleiner dus is je snelheid al snel 2,5 keer groter”.
De derde categorie is met een geopende parachute het vliegtuig uitspringen en in de lucht een andere parachutist aantikken. Dit klinkt erg eenvoudig maar dat is het niet. „Omdat je beide al aan een parachute hangt, heb je last van windstromen. Je kan maar zo een paar meter uit elkaar hangen en dan is het de kunst zo snel mogelijk weer bij de ander te komen zonder elkaar in de weg te zitten.”
De vierde categorie is het freestylen. Bij deze categorie wordt er een jury geraadpleegd voor het eindoordeel. De cameraman vliegt ook hier met de parachutist(en) mee en levert zijn video na afloop bij de jury in. „Kort gezegd is freestyle in de lucht eigenlijk een soort ballet tijdens de vrije val. Iedereen mag hier zelf weten wat ze doen, figuren maken of dingen uitbeelden”, vertelt Kiers. „Het is eigenlijk het enige onderdeel wat artistiek is, de rest is vooral tellen.”
Hoe wordt iemand Nederlands Kampioen?
„Om Nederlands kampioen te worden heb je gewoon heel simpel de meeste punten nodig.” Elk onderdeel wordt, als het weer meezit, tien keer gesprongen en daarom is er veel kans op verbetering. „De ene sprong zal makkelijker gaan en wordt beter uitgevoerd dan de ander. Daarom heeft iedereen meerdere kansen om zich te bewijzen.”
In het weekend van 3 september is er een mogelijkheid om te kijken naar het kampioenschap bij het restaurant van Vliegveld Hoogeveen.