Het dagboek van Peter van der Vegt: 'Volgend jaar hopelijk weer een dampende feesttent'

Inwoners van Hoogeveen en omgeving geven een inkijkje in hun dagelijkse leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week het dagboek van Peter van der Vegt. De 29-jarige Van der Vegt woont in Kerkenveld en is lid van de Feestcommissie van Alteveer en Kerkenveld.

Peter van der Vegt.

Peter van der Vegt. Foto: Andre Weima Fotografie

Vrijdag 13 augustus

De tweede dag van de vakantie beginnen we met een rondje door het dorp. Samen met de voorzitter van de feestweek, Arjan Wolf, hebben we de route gefietst die de kinderen dinsdagmiddag zullen lopen met de fotospeurtocht. We komen erachter dat de kinderen de opdrachten uitvoeren en dat wij zelf eigenlijk niet zo heel veel hoeven te doen, wat ook wel eens lekker is! Door alle onzekerheden van de afgelopen tijd hebben we een aangepaste feestweek, wat inhoudt dat er geen feesttent komt en dus ook geen feestavond. Een dampende tent vol mensen is iets wat erg gemist wordt, maar daar is het helaas nog te vroeg voor. Het is lastig om iets te organiseren in deze tijd omdat de regels zo snel veranderen. We hebben vandaag pas de officiële vergunning binnengekregen.

Zaterdag 14 augustus

De voetbalcompetitie mag weer van start wat betekent dat er bij VVAK 1 weer getraind wordt. Afgelopen week zijn we begonnen met de eerste training en om de conditie op peil te krijgen trainen we ook op zaterdagochtend. Nog een paar kleine dingen opschrijven die ik maandag niet moet vergeten voor de feestweek. Spontane ideeën zijn het leukst en omdat we een feest hebben in Dalfsen hebben we besloten om met vrienden in de buurt op een camping te gaan staan. Perfect weer erbij en we kunnen zo met de fiets naar het feest!

Zondag 15 augustus

Het weer was perfect en dat maakte het minder erg om wakker te worden op een lek luchtbed. ’s Middags even naar Dalfsen geweest om te lunchen om vervolgens weer rustig naar huis te gaan. Vandaag even geen feestweekperikelen, alhoewel het regelmatig door je hoofd spookt. Hebben we wel genoeg bingoboekjes? Zijn de vragen van de pubquiz niet te makkelijk? Dit jaar is er geen gezamenlijke horeca (dorpshuis de Alke en café het ’t Barregie verzorgen normaliter de horeca). Hierdoor zijn wij zelf dingen aan het regelen die normaal gesproken de horeca regelt en daar hebben we veel werk van.

Maandag 16 augustus

Wakker worden en horen dat het buiten regent is niet het begin waar je op hoopt. Maandag staat in het teken van het opbouwen en versieren van het terrein. Masten halen voor de verlichting, vlaggenmasten plaatsen, dranghekken plaatsen, versiering ophalen et cetera. We hebben een heel team aan vrijwilligers die altijd komen helpen om de feestweek in goede banen te leiden. Zonder deze vrijwilligers is er geen feestweek! Dit jaar valt er minder op te bouwen en moeten we alles opnieuw bedenken. Er is geen tent om aan te kleden en we gebruiken een vrachtwagentrailer als podium. ’s Avonds staat de eerste activiteit gepland in dorpshuis de Alke. Klaverjassen en jokeren, iets wat zichzelf regelt dus kon ik nog even een voetbaltraining meepakken.

Dinsdag 17 augustus

Vanuit bed heb ik direct gekeken wat het weer vandaag gaat doen. Vanavond hebben we een openluchtbingo en moet het droog zijn! De voorspellingen zijn erg wisselend en het wordt een grote gok of het door kan gaan. Helaas kwamen er nog enkele buien waardoor de kindermiddag eerder afgelopen was. De kinderspeurtocht liep iets uit, maar op alle foto’s te zien hebben ze zich goed vermaakt met alle opdrachten. Over een mat lopen die op een vijver ligt, is altijd een groot succes! ’s Avonds om 19.00 uur de bingo. Precies om 19.00 uur viel een regenbui, maar iedereen had zich goed voorbereid. Mensen waren erop gekleed dat het buiten was, er kwamen paraplu’s tevoorschijn en zelfs complete tenten werden opgezet. Het moest en zal doorgaan! 250 man was het maximum en die hadden we behaald. Een kwartier later dan gepland konden we beginnen en uiteindelijk was het een groot succes. 8 rondes met verschillende prijzen en mensen waren blij dat ze weer iets konden ondernemen. Om dit succes te vieren nog een afzakkertje gedaan in dorpshuis de Alke.

Woensdag 18 augustus

Al rijdend door de dorpen zag je al bij menig huishouden een ‘kroampie an huus’. Een rommelmarkt maar dan bij mensen thuis. In totaal over beide dorpen 50 huishoudens die wel meededen. ’s Middags was er een doemarkt. Mensen konden creatief bezig met bloemschikken, houtbranden of keramieken. Als feestcommissie hebben wij zelf nog meegedaan aan de bierproeverij. Interessant en erg leuk opgezet! Deze biertjes hebben de spanning weggehaald voor de pubquiz die ik ‘s avonds ging presenteren. In totaal 32 teams en iedereen was weer goed voorbereid. De hapjes en drankjes kwamen op tafel en mensen gingen er goed voor zitten. Veel complimenten en leuke reacties gekregen over de avond. Wat ons betreft een groot succes en dit nemen we mee naar volgend jaar. Hopelijk dan weer in een dampende feesttent!