Het dagboek van Heintje Smit: 'Na 76 jaar vrijheid gebeuren er nog steeds bizarre dingen in ons land'

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Heintje Smit uit Nieuwlande, die gastvrouw is in onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande.

Heintje Smit.

Heintje Smit. Foto: André Weima


„Heeft u wel eens van het onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande gehoord? Sinds 2018 ben ik gastvrouw in dit bijzondere museum. Samen met andere vrijwilligers zetten we ons in om de herinnering levend te houden van WO2. Dit museum vertelt namelijk de verhalen van onderduikers en onderduikgevers en welke activiteiten met landelijke impact zich in Nieuwlande afspeelden. Wij willen op interactieve wijze een beeld geven van de oorlog en de dilemma’s die het met zich meebrengt. Ook wordt er hard gewerkt aan verdere professionalisering. We zijn immers een groep vrijwilligers en hebben niet alle expertise in huis.”


Donderdag 15 juli

7.15 uur gaat de wekker. Na ontbijt en andere huiselijke voorbereidingen nog even naar het museum om de telefoon met de reserveringslijst klaar te leggen. Daarna heb ik een gezellige ontmoeting met de quilt-bee dames, waar ik lid van ben. Vandaag zijn we hier weer voor de eerste keer bij elkaar. Nou als ‘Quiltkwebbels’ doen wij onze naam eer aan, want er wordt wat af gekwebbeld.

’s Middags maak ik mijn dagelijkse wandeling om nadien opnieuw bij het museum langs te gaan voor afstemming van enkele zaken. Vervolgens nog even nagenieten van de gezellige dag die we gister hebben gehad toen de Drentse Fiets4daagse langskwam.

Snel weer naar huis, dat is voor mij de overkant van de weg, om thuis samen met mijn man, Marinus, koffie te drinken. Vervolgens wat tuinwerk doen en voor het eten zorgen. Daarna toch maar even met de beentjes omhoog en wat mail afhandelen. Ook nog even geïnformeerd naar de zorgen van vrienden. Wij als 70-plussers leven ‘in het bos waar de meeste bomen omvallen’. Daar houden we dan ook rekening mee. Omzien naar elkaar vind ik erg belangrijk. Deze dag komt ook het heftige nieuws van het overlijden van Peter R. de Vries voorbij. Na 76 jaar vrijheid gebeuren er nog steeds bizarre dingen in ons land.


Vrijdag 16 juli

7.15 uur opnieuw de wekker. Vandaag gaat Marinus met veel plezier naar de dagopvang in Hoogeveen en heb ik museumdienst. Eerst komt er een groep bezoekers en later druppelen daggasten binnen. Het stimuleert enorm om al die verrassende reacties van bezoekers te horen. Zeker nu we meer expositieruimtes hebben en bezoekers nog breder kunnen informeren met de audiotour. Tussendoor komen er nog reserveringen en andere telefoontjes binnen. Blij dat er ondanks corona nog steeds belangstelling is. We moeten natuurlijk wel aan de weg blijven timmeren. Daarom stap ik ’s middags op de fiets om flyers over het museum bij recreatiebedrijven rond te brengen.


Zaterdag 17 juli

Ondanks het ‘vrije’ weekend opnieuw vroeg opgestaan. We hebben na het ochtendritueel nog wat aanvullende boodschappen gedaan. Ook heb ik een lekkere taart gemaakt voor de kinderen die sinds kort lekker dichtbij in Ruinerwold wonen. Voordat we daar op bezoek gaan toch nog even naar het museum om een collega van flyers te voorzien. Vervolgens vertrekken we met auto en aanhangwagen. Op de aanhangwagen staan onze fietsen, zodat we ook in deze mooie hoek van Drenthe een heerlijke fietstocht kunnen maken. De taart smaakte goed bij de thee. We hebben verder nog gezellig met z’n allen samen buiten gegeten en hebben de kinderen een fijne vakantie toegewenst.


Zondag 18 juli

Vandaag een vrije dag, dat wil zeggen geen verplichtingen elders. Na een relaxte zondagochtend waar we een bemoedigende kerkdienst hebben bijgewoond, genieten we van het mooie weer. We maken samen een mooie fietstocht en drinken thee bij vrienden. Je ziet het, ik kan ook een dag zonder het museum, haha.


Maandag 19 juli

Vandaag weer een ‘werkdag’. Mijn man gaat naar de dagopvang en ik start met m’n ochtendwandeling. Vervolgens lees ik de mail van reserveringen door en werk de planning voor het museum af. Daarna ga ik bij het museum langs om nog wat dingen te regelen. We hebben de laatste voorbereidingen gedaan voor de historische wandeling in het dorp die we binnenkort gaan starten.

Omdat onze kleinzoon Ruben vakantie heeft, komt hij op de fiets vanuit Ruinerwold gezellig bij ons langs om te helpen. Hij blijft ook een nachtje logeren. ’s Middags hebben we een paar emmers blauwe bessen geplukt en daar vervolgens heerlijke jam van gemaakt. Hier is de hele familie (3 gezinnen) erg blij mee.


Dinsdag 20 juli 2021

De dag begint met ontbijt in onze mooie bloementuin en daarna wat tuinwerkzaamheden. Nog even naar het museum voor de fotosessie waar het alweer gezellig druk is. Dit keer is er een activiteitenochtend speciaal voor kinderen. Er gebeurt best veel in het museum en dat allemaal door vrijwilligers. Fijn om te zien.

Vanmiddag fietst onze kleinzoon weer terug naar Ruinerwold. We hebben nog een eind met hem meegefietst. Zo blijven we vitaal.