Het dagboek van Grietje Loof: 'Biodiversiteit, voedsel, gezond leven en een gezonde leefomgeving, daar word ik blij van om aan bij te dragen'

Grietje Loof. Foto: Gerrit Boer

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Grietje Loof. De 66-jarige Hoogeveense, die onder andere zeer actief is voor IVN Hoogeveen, geniet in het dagelijks leven van wat het leven brengt.

Donderdag 10 juni

De talkshow ‘de Levende bodem’ staat op de lijst. Een uurtje luisteren naar mensen die meer kunnen vertellen over een gezonde bodem. Een lesje: ‘boven de grond groeit niks als er in de bodem geen leven meer zit’. Stichting Steenbreek gaat hier de komende jaren mee aan de slag. Ik voel me daar zeer mee verbonden. Ik maak me zorgen over het bodemleven, het gaat gewoon niet goed. In de middag komen er kinderen van de Natuurclub in het Park Dwingeland. We hebben dit jaar heel weinig kunnen doen, dat is zo jammer. Toch zijn we nog even aan de slag gegaan in de Tiny Forest. Die is vorig jaar november aangeplant en die doet het heel erg goed. Een gezonde bodem misschien?

Vrijdag 11 juni

Iedere vrijdagochtend kun je mij vinden bij het IVN Struunhuus. Vandaag gaan we volop aan de slag met de voorbereiding op de Slootjesdag, maar we hebben ook een plantjesmarkt georganiseerd samen met Groei & Bloei. Als het in de krant heeft gestaan dan levert het ook een hele gezellige ochtend op met veel te delen, te halen en te brengen. De imker kwam bij ‘ons’ bijenvolkje kijken. Dat gaat goed (straks Steenbergerpark honing in de verkoop). Aan het eind van de ochtend zijn de tasjes voor de Slootjesdag klaar en het plan is doorgenomen. In de middag heb ik nog een interview bij RTV Drenthe, wat gaat over de Slootjesdag. Mijn enthousiasme kent natuurlijk geen grenzen, zelfs de radiopresentator wordt erdoor aangestoken.

Zaterdag 12 juni

Vandaag is het vooral de drukte met mailing. De puntjes op de i voor vrijwilligers. Alle gezinnen die zich hebben aangemeld krijgen voldoende informatie en een nummer. Zoiets vind ik niks, een nummer uitdelen, maar wel handig als we in deze gekke tijd weer een leuke activiteit aan gaan bieden. Afmeldingen, aanmeldingen, het gaat door tot de zondagochtend. Nog even boodschappen doen voor mijn moeder en er gelijk een kopje koffie aan vastplakken. Zij zit midden in een grote renovatie van de flat waar ze woont. Als ik weer thuis ben weet ik gelijk wat ik vergeten was. Ik knip snel een paar heerlijk ruikende rozen en breng ze nog even naar mijn moeder. Zo hebben we samen een ‘momentje terug in de tijd’. We denken aan de rozenstruik bij de boerderij die elke zomer uitbundig bloeide

Zondag 13 juni

Het is zover! Het gaat door, het is prachtig weer! De Slootjesdag. Ik ben als eerste bij het Struunhuus en verwelkom alle vrijwilligers die deze dag meehelpen zodat we er samen een mooi feestje van kunnen maken. En dat is het. Kinderen vangen de leukste beestjes en samen kijken we naar de ‘opbrengst’. Het water in dit gedeelte van het park is gezond, dat kunnen we aan het einde van deze middag wel stellen. Ruim 80 mensenkinderen vonden hun weg naar de waterkant. Wat kunnen wij met elkaar blij worden van deze activiteiten en alle gezelligheid met elkaar. De rest van de avond hoef je mij niks meer te vragen. Ik rust uit.

Maandag 14 juni

Soms neem ik de boot en ga een eindje fietsen op Ameland. Mijn vrienden op het eiland hebben een heerlijk kopje koffie voor mij en wij praten bij. Maar dan trekken zee en duinen. Het is prachtig. Ik kan zo opladen hier.

Dinsdag 15 juni

Zoon belt, hij is geslaagd voor zijn motorrijbewijs. Zullen we dat even vieren? In de avond is het weer een drukte. Eerst een vergadering van de Stuurgroep Smederijen, waar ik als inwoner van Hoogeveen aan deelneem. Daarna fiets ik snel naar het Steenbergerpark. We hebben voor het eerst sinds heel lange tijd weer een fysieke vergadering. Zo hadden we onze nieuwe penningmeester eigenlijk alleen nog maar online gezien. We kunnen buiten op afstand van elkaar vergaderen. Hoe fijn is dat.

Woensdag 16 juni

Ik word wakker met champagne en een taartje voor twee. Mijn lieve vriend kwam mij verrassen. Zelfs de tuin, die op zich al een feestje is om naar te kijken, is nu totaal versierd. Ik zal het weten, mijn pensioen is een feit. Deze dag kan al niet meer stuk. Vriend Qassam komt een taartje eten en we nemen een mooi gedicht van Toon Hermans erbij om meer te leren van de Nederlandse taal. Qassam oefent graag. Hij weet zijn weg te vinden in het Nederlands. In de middag een vergadering bij IVN. We starten in augustus met een cursus Jeugdbegeleider. Dan nog een overleg met de Groene Ouderraad van een school die heel graag een ‘voedselbosje’ wil aanleggen. Als ambassadeur van de Droom van IVN kan ik hier vast iets in betekenen. Biodiversiteit, voedsel, gezond leven en een gezonde leefomgeving, daar word ik blij van om aan bij te dragen.

Nieuws

menu