Het dagboek van Andre Kiers: 'Er is een spannende strijd ontstaan binnen het formatiespringen en het canopyformatiespringen'

Inwoners van Hoogeveen en omgeving geven een inkijkje in hun dagelijkse leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week het dagboek van Andre Kiers, 49 jaar en in het dagelijks leven verpleegkundige bij GGZ Drenthe, bestuurslid Skydive Hoogeveen en betrokken bij de organisatie van de Nederlandse kampioenschappen parachutespringen.

Andre Kiers

Andre Kiers Foto: Andre Weima

Donderdag 2 september

Tegelijk met eerste bakje koffie van de dag het weer voor de komende dagen bekeken. Het is bijna te mooi om waar te zijn maar de verwachting is dat het tot en met zondag geweldig weer zal zijn. Hele geruststelling want in de korte voorbereidingstijd hebben we best veel gerealiseerd met elkaar, maar het weer blijft altijd een onzekere factor. In de loop van de ochtend rij ik naar het vliegveld alwaar ik 2 van de judges al druk bezig zie om de judgesroom in te richten. Het duurt niet lang eer de eerste springers die graag nog een training sprongetje willen maken zie binnenkomen. Het is fijn weerzien met oude (en nieuwe) bekenden. Corona heeft zowel vorig jaar alsook dit jaar het parachutespringen flink in de weg gezeten. Dit NKP is de eerste wedstrijd in 2 jaar!!! In de avond hebben we een meeting met alle deelnemers en overige betrokkenen. Goede sfeer, iedereen heeft er zin in!

Vrijdag 3 september

Onder geweldig fraaie omstandigheden wordt de wedstrijd gestart. Het NKP wordt op de onderdelen Formatiespringen, Canopyformatie en Speed versprongen.Ik ben deze dag wedstrijdleider en zie toe op ordelijk verloop van de sprongen. Key in onze sport is veiligheid. In mijn optiek is (menselijk) gedrag hierin een bepalende. Ons springmateriaal is door de loop der jaren zoveel verbeterd, onze kennis en kunde is enorm gegroeid, maar net als bijvoorbeeld in het verkeer blijft het menselijk handelen een soms onvoorspelbare. Ik zie met tevredenheid dat springers zich houden aan de veiligheidsafspraken die we de avond ervoor hebben gemaakt. Het vliegveld Hoogeveen is een van de weinige plaatsen in Nederland waar er daadwerkelijk op het vliegveld gesprongen kan en mag worden. Sterker nog er wordt geland naast het clubgebouw van de vereniging. Mede hierom lukt het ons om deze dag 60% van de te maken sprongen te verspringen.

Zaterdag 4 september

Een verwachting blijkt ook maar een verwachting, we moeten wachten tot de bewolking is weggetrokken en pas rond de middag kunnen we vliegen en springen. Er is een spannende strijd ontstaan binnen het formatiespringen en het canopyformatiespringen. Bij het formatiespringen hebben teams van 4 springers 35 sec vrije val tijd om zoveel mogelijk vastgestelde figuren te laten zien voordat ze hun parachute openen. Bij het canopyformatiespringen wordt juist de parachute direct geopend en vliegen de springers hun parachute tegen elkaar aan om zodoende punten te vergaren. Speed is een relatief nieuw onderdeel en groot verschil is dat deze discipline individueel beoefend wordt. Vrij eenvoudig gesteld probeert men hier om tijdens de vrije val een zo hoog mogelijk snelheid te halen. Een regulier snelheid vrije val is ongeveer 200 km/u,,,,bij speed haalt de winnaar dit weekeinde maar liefst ruim 480 km/u. Iets na 18 uur is de NKP afgerond, we hebben het met elkaar gepresenteerd om in korte tijd een geweldige wedstrijd te organiseren en te verspringen. De winnaars in de diverse onderdelen worden uitgezonden naar de World Cup volgend jaar in de USA. Na de prijsuitreiking zitten we met elkaar gezellig na. Parachutespringen is in de lucht maar ook op de grond een sociaal gebeuren!

Zondag 5 september

In de ochtend ruimen we met elkaar op. Hoewel het NKP is afgelopen springen we deze dag ook lekker door. Onze leden staan nu op de eerste plaats. Naast ervaren springers zijn er ook veel beginnende springers. Geweldig om te zien hoe zij zich ontwikkelen! Zelf mag ik de hele dag tandemsprongen uitvoeren. Het is een geweldig leuke manier om mensen kennis te laten maken met onze fascinerende sport. Een ook ontzettend populair, er staan er deze dag een 30 gepland. De laatste van de dag een ontzettend aardige meneer die bij de BBQ in de wijk Krakeel is weggehaald en door kinder en kleinkinderen geblinddoekt is afgevoerd naar het vliegveld om daar een tandemsprong te maken. De beste man heeft genoten! Einde van een geweldige 3 dagen parachutespringen op het vliegveld Hoogeveen.

Maandag 6 september

Aangezien ik vakantie heb alle tijd om uitgebreid met de hond te wandelen. Verder regel ik nog wat losse administratieve zaken vanuit NKP. We mochten diverse complimenten ontvangen en springen geven aan uit te kijken naar de volgende wedstrijd die we gaan organiseren. De Tomscat Trophy begin zomer volgend jaar. Een korte evaluatie leert dat gebrek aan vrijwilligers onze grootste bedreiging is bij dit soort evenementen. Qua veiligheid hebben we het goed gedaan. Geen reserve parachute moest gebruikt worden en de enige blessure ,,,,een spierscheurtje in de kuit als gevolg van het wegduwen bij de tankplaats van het vliegtuig. Helaas wordt deze dag bekend dat het vliegveldrestaurant haar deuren noodgedwongen gaat sluiten. Een aderlating voor het vliegveld. Ik hoop dat de Hoogeveners beseffen welk uniek vliegveld ze in hun midden hebben en welke geweldige activiteiten daar ontplooid worden. Ik denk hierbij ook bijvoorbeeld aan het bouwen van de replica Fokker D 21!

Dinsdag 7 september

Een dag zonder parachutespringen. Overdag maak ik mijn huis schoon en haal de nodige boodschappen in huis. De komende dagen moet ik eigenlijk bezig met de kozijnen van mijn huis. Verder komen dan de benodigde zaken op te halen kom ik niet. De hoge temperaturen nodigen niet uit tot schuren en verven. In de avond maak ik een rondje door onze prachtige provincie op de motor. Wat boffen we toch met zo een relatieve rust, fraaie omgeving en gezonde luchten. Die avond ruik ik voornamelijk gesneden gras wat ligt te drogen in de weilanden. Heerlijk.

Woensdag 8 september

Bij de koffie kijk ik naar het weer voor het weekeinde. De verwachting is bar slecht. Neerslag en veel bewolking. Hopelijk valt het mee. De bedoeling is om aanstaande weekeinde 10, 11 en 12 september een figuur van en met 50 springers te maken boven het vliegveld Hoogeveen. Dit in het kader van ons eerder genoemde jubileum. Naast ons eigen vliegtuig worden er nog 2 gelijke ingehuurd. Gaat nog een hele uitdaging worden om 50 parachutisten in de lucht bij elkaar te krijgen. Dit soort grote formaties worden zelden in Nederland gevlogen. Een beetje goed weer zou enorm helpen.

Ach, een verwachting is misschien ook maar een verwachting.