Het bruidspaar Van Dijk-Dijkstra deelt al zestig jaar lief en leed

Echtpaar van Dijk-Dijkstra was 60 jaar getrouwd.

Echtpaar van Dijk-Dijkstra was 60 jaar getrouwd. Foto: André Weima

Henk van Dijk en echtgenote M. van Dijk-Dijkstra (naam is bekend bij de redactie) werden afgelopen donderdag door loco-burgermeester Ten Kate met hun diamanten huwelijk gefeliciteerd en in de bloemetjes gezet. Het echtpaar wist wel dat dit gebruikelijk is, maar het was toch een bijzondere gebeurtenis

Ook hoe het stel elkaar leerde kennen was een bijzondere gebeurtenis. Henk, toen marechaussee, lag in Utrecht in het ziekenhuis Oog en Al, waar hij eigenlijk uit verveling het christelijke tijdschrift De Spiegel in keek en las over een teleurgestelde jongedame die wel een briefkaartje kon gebruiken om op te beuren. Hij stuurde een kaartje en niet lang daarna kwam er een kaartje terug.

Na een paar kaartjes heen en weer volgde er ook een brief. „Ik werd ontslagen uit het ziekenhuis en wilde wel eens zien waar dit meisje vandaan kwam,” vertelt Henk glunderend. Hij stapte in de auto en reed naar Staphorst, waar de jongedame bij haar ouders woonde. “Ik kwam daar aan en werd hartelijk ontvangen, maar M was niet thuis. Zij lag in Appelscha in het sanatorium voor een TBC-kuur. De ouders lieten mij in M’s bed slapen en de volgende dag reed ik met haar moeder naar Appelscha om kennis te maken.” Juffrouw Dijkstra was in eerste instantie niet onder de indruk van dit spontane bezoek, maar uiteindelijk sloeg de vonk over. „Ja, ik vond het wel vreemd hoe Henk zomaar bij mijn ouders aan had geklopt, maar uiteindelijk werd ik toch verliefd en na anderhalf jaar verkering zijn we in 1962 getrouwd. We konden voor 10 gulden de pastorie in Staphorst huren en waren gelijk ook koster. Toen Henk de dienst verliet kreeg hij werk bij Philips in Hoogeveen en zijn we hiernaartoe verhuisd.”

Het paar is meerdere keren binnen de gemeente verhuisd, kreeg vier kinderen, twee zoons en twee dochters, en woont in Hoogeveen nog steeds met veel plezier. „We hebben met de caravan veel gereisd en we zijn dol op wandelen. Na ons 65ste hebben we meerdere keren de vierdaagse gelopen en ook tochten van 74 en 80 kilometer hebben we gedaan,” aldus mevrouw. Henk was 33 jaar lang trainer van de Hoogeveensche Trimclub, raadslid in Zuidwolde en actief als vrijwilliger op velerlei gebied. Voor zijn inzet ontving hij in 1997 de versierselen voor een Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het meest trots is hij echter op zijn ‘Bezige Bijtje’ waarvoor de Dierenbescherming hem had voorgedragen. Henk was de tweede Hoogevener die deze erkenning mocht ontvangen. „Nee, we gaan geen groot feest geven. We trakteren onszelf op een busreis naar Zuid Tirol, maar we genieten nu eerst van de bloemenzee hier in huis, want we zijn met heel wat bossen verwend. Gelukkig stonden er genoeg vazen in de kast,” aldus het diamanten paar.