Het breivrouwgie van Hoogeveen: bijna duizend truien in alle kleuren, soorten en maten voor armen mensen in Oost-Europa | Kerstbijlage 2021

Naast haar op de bank liggen aan de ene kant breipennen met een deel van een voorpand van een roze trui met lichte strepen erop. Aan de andere kant pennen met een kleiner werkje eraan: een stuk mouw. Roelie Leijssenaar (76) uit Hoogeveen is bezig met haar 998ste trui voor het goede doel.

Roelie Leijssenaar: ,,Geef mij mijn pennen maar en wat wol, dan kan ik de hele dag wel breien."

Roelie Leijssenaar: ,,Geef mij mijn pennen maar en wat wol, dan kan ik de hele dag wel breien." Foto: André Weima

Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden; wie kent het riedeltje niet? Roelie Leijssenaar breit vaak voor de tv. Ze kan het blind. „Nou ja, als er geen werkje in zit, want als dat zo is, moet ik echt wel opletten. En een werkje erin vind ik het wel leukst om te doen. Bij het journaal let ik echt op, maar verder staat de tv gewoon aan op de achtergrond.”De Hoogeveense, die opgroeide in Zuidwolde, had de breipennen al vroeg in de hand. „Je leerde het breien vroeger op school, maar toen kon ik het al. Toen ik 9 of 10 jaar oud was, breide ik al mijn eigen truien. Vond ik mooi werk. Mijn moeder en oma waren ook altijd aan het breien, van hen heb ik het geleerd.” Roelie heeft de breigenen meegekregen, maar haar zus heeft ze duidelijk niet. ,,Die kan het ook wel hoor, maar ze vindt er niks aan.”

Tijdens het wachten

Nieuws

menu