Het Overschotje zoekt een nieuwe pachter. André Baas stopt na acht jaar met pijn in het hart

Van links naar rechts: Roelof Dekker, Gea Baas en André Baas. Foto: André Weima

Stichting Dorpshuis Het Overschotje is dringend op zoek naar een nieuwe pachter. Na acht jaar stopt André Baas, de huidige beheerder die daarbij werd ondersteund door zijn vrouw Gea, ermee. Met pijn in zijn hart, geeft de 60-jarige geboren en getogen Fluitenberger aan, maar om gezondheidsredenen ziet hij geen andere mogelijkheid.

André Baas voelt zich in Het Overschotje nog altijd als een vis in het water. Hij geniet van de sociale contacten, van het afwisselende werk, van het koken voor bezoekers en ga zo maar door. Zittend achter een kop koffie aan de stamtafel in het bargedeelte vertelt de Fluitenberger: „Dit werk is vooral een sociaal gebeuren. Je hebt hier bijvoorbeeld vaak te maken met ouderen. Het dorpshuis kan mensen uit hun isolement halen. Daar moet je oog voor hebben. Je moet een praatje willen maken.”

Alleskunner

Maar er komt veel meer bij kijken. „Je moet actief en creatief zijn en dingen willen organiseren, want je bent als pachter zzp’er. Dit is je baan, hier moet je van leven. Doe je dat goed, dan lukt het zeker hier een goede boterham te verdienen.” Zijn vrouw Gea vult aan: „Je moet een alleskunner zijn, want je staat achter de bar, in de keuken, in de snackbar en ga zo maar door.” André: „En er moet ook nog bediend worden en na afloop moet alles weer schoongemaakt worden.” En dan is er, niet te vergeten, nog de administratie. ,,Kortom, een hectische baan, maar hartstikke leuk om te doen.”

Baas rolde er acht jaar geleden eigenlijk toevallig in. Op het moment dat er een nieuwe pachter werd gezocht, was hij voorzitter van Stichting Dorpshuis Het Overschotje en juist zonder werk komen te zitten. Terugblikkend vertelt hij: „De afgelopen jaren zijn voorbij gevlogen. Waar ik het meest van genoot? Het dorpsfeest springt er elk jaar weer uit, maar het is ook prachtig om feesten en partijen te mogen verzorgen. Ja, daar geniet ik echt van. Met buffetten erbij et cetera.”

Naarstig op zoek naar opvolger

Roelof Dekker is nu voorzitter van Stichting Dorpshuis Het Overschotje en samen met zijn bestuur al naarstig op zoek naar een opvolger van Baas. Op de vraag waar een nieuwe pachter volgens hem aan moet voldoen, antwoordt hij: „Je moet in ieder geval hart hebben voor de horeca. En nee, hij of zij hoeft niet per se uit Fluitenberg te komen”, om daar met een lach aan toe te voegen: ,,maar dat zou natuurlijk wel handig zijn.” Dat het na twee coronajaren met weinig inkomen wel eens lastig kan worden, beseft Dekker maar al te goed, maar het kan volgens hem ook anders uitpakken: „Misschien zijn mensen juist nu wel toe aan een nieuwe uitdaging. Vaak komt een oplossing uit onverwachte hoek. Daar hoop en reken ik op.”

Een voordeel is volgens zowel Dekker als Baas dat dorpshuis Het Overschotje goed bekend staat, ook in de omgeving. De inrichting van de keuken is alleen al dusdanig professioneel dat menig horecazaak er jaloers op is. Dekker: „En een pachter hoeft niet alles helemaal alleen te doen. Wij zijn er als stichting om ondersteuning te bieden.’’

Flyer verspreid

Deze week wordt in Fluitenberg huis aan huis een flyer verspreid. „We willen eerst zeker weten dat iedereen in Fluitenberg goed geïnformeerd is. Wie weet wat dat oplevert. Meldt zich niemand, dan kunnen we altijd nog iemand van buitenaf aannemen.”

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Roelof Dekker, tel. 06-13306771 of mailen naar rlfdekker@ziggo.nl

Nieuws

menu