Hervorming van CITO-eindtoets volgend jaar ingevoerd op basisscholen, maar nu nog even peentjes zweten | stelling van de week

Foto's: ANP/ HH. Bewerking: De Telegraaf
Voor zo’n 180.000 leerlingen in groep 8 is het sinds gisteren twee dagen peentjes zweten. Ook in Hoogeveen. De 165 meerkeuzevragen over taal en rekenen vormen een van de laatste stappen richting de middelbare school.
Veel scholen kiezen voor de bekende Cito-toets, maar er zijn ook andere aanbieders. Vanaf volgend schooljaar bestaat de ’eindtoets’ niet meer, maar is er een ’doorstroomtoets’, die een paar maanden eerder in het jaar plaatsvindt. „De toets wordt minder bepalend voor de vervolgschoolloopbaan van leerlingen, waardoor er minder druk op komt”, legde de vorige onderwijsminister Arie Slob uit.
Kinderen hebben hoge stressniveaus tijdens de dagen van de eindtoets, zo blijkt uit onderzoek. Ze worden door scholen gepusht want die worden op de resultaten afgerekend, door hun ouders want die willen een hoger advies, en leerlingen pushen elkaar ook.
Leraren niet altijd objectief
Volgens Erik Meester, docent en onderwijsontwikkelaar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is er met het idee van een onafhankelijke selectietoets op zich ’weinig mis’ omdat bekend is dat leraren vooringenomen zijn in hun schooladvies en subjectieve factoren meewegen.
Maar overgaan op een doorstroomtoets noemt Meester een ‘cosmetische ingreep’. En dat leerlingen te veel stress krijgen van de eindtoets, vindt hij geen sterk argument. „Het ligt aan hoe een school en vooral ouders ermee omgaan. En bovendien: een beetje stress is helemaal niet slecht, dat is normaal en zelfs nuttig.”
Kennis meten
Een groter probleem vindt Meester dat het niet duidelijk is wat leerlingen op de basisschool precies moeten kunnen en kennen. „Pas als je een duidelijk nationaal curriculum hebt, kun je daar goede toetsen voor bedenken. En daar schort het momenteel echt aan.”
Wat vind jij? Afschaffen die eindtoets? Of zal dat weinig veranderen?