Herman brood (6): 'Als het werk van opzij wordt bekeken is er een groot licht groen kruis over het hele werk te zien'

Hoogeveen staat dit jaar in het teken van Herman Brood en daarom is de Tamboerpassage deze zomer omgetoverd tot Broodmuseum. Enkele originele Broods zijn er te vinden, maar ook kunstenaars uit de regio hebben het penseel, of ander creatief gereedschap opgepakt en treden in de voetsporen van de charismatische kunstenaar. Elke week licht de Hoogeveensche Courant een van de deelnemers uit. Deze week: Ina Vogelzang.

Ina Vogelzang met haar kunstwerk voor de Broodweken.

Ina Vogelzang met haar kunstwerk voor de Broodweken. Foto: Eigen foto

Naam:

Ina Vogelzang

Woonplaats:

Fluitenberg

Kunstvorm:

Olieverf, houtskool en aquarel

Wat heb je gemaakt voor deze Herman Brood memorial en waarom?

Voor de Herman Brood tentoonstelling heb ik een groot schilderij gemaakt, mijn eerste abstract in dit formaat 80-100 cm. In het verleden heb ik les gehad van Leo van Dam, daar werd geschilderd met olieverf. Ik heb geëxperimenteerd met aquarel, krijt, houtskool, botanisch tekenen. Daarna lag de hobby jarenlang stil. In 2005 heb ik het weer opgepakt en ben gaan schilderen bij Geert Oldenbeuving, daar leerde ik verschillende stijlen. Ook ben ik een week bij Jan Velthuis en Riny Bus geweest, wat zeer inspirerend was, we werkten daar veel buiten.

Wat inspireert jou in de werken van Herman Brood?

Altijd heb ik gedacht dat abstract, prachtig was om naar te kijken, maar niets voor mij om te maken. Maar, niets is minder waar. Door te kijken naar de werken van Herman Brood, hoe hij werkte vanuit zijn gevoel, heb ik een doek gekocht en ben gewoon begonnen. Geweldig vond ik het, niet makkelijk, maar wel heel inspirerend.

Wat heb je gemaakt voor deze Herman Brood memorial en waarom?

Het was voor mij een grote uitdaging om met deze tentoonstelling mee te doen. Ik heb niet geprobeerd om Herman Brood na te doen, maar ben aan de slag gegaan met zijn ruwe en veelzijdige, leven in gedachten. Vandaar dit kleurrijke en drukke werk. Enkele details; in de rechte onderhoek, is een bruine ruit te zien, tralies. Hij was ook ‘gevangen’ in zijn lijf. Als het werk van opzij wordt bekeken is er een groot licht groen kruis over het hele werk te zien, dit symboliseert het einde van zijn leven. Tot half september is het werk te zien in de Tamboerpassage , daarna gaat het naar Zwolle, want mijn zoon wil het heel graag in zijn appartement hangen. Een prachtige plek voor dit werk; Zwolle daar waar ook Herman Brood heeft gewoond en het museum is gevestigd.